Ilustracija
Ilustracija Foto: Bruno Fantulin

U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na lani, zabilježeno je 46 posto više požara na otvorenome prostoru, a za 70 posto povećan je broj požara raslinja, objavila je u Hrvatska vatrogasna zajednica.


Iz Hrvatske vatrogasne zajednice otkrivaju da opožarena površina je u prošloj godini u prvih sedam mjeseci iznosila 16.153 hektara dok je u tekućoj godini već zabilježena 51.962 hektara, što je povećanje od čak 221 posto. U prošloj je godini zabilježeno 8833 požara dok je u 2022. broj požara iznosi 11.323 što je povećanje od gotovo 30 posto.

Vezani članci Matija Karlo Valinčić - 2 Riskiraju živote da bi nas obranili od plamena - za sramotno malu plaću: "Nakon rada u smjeni, on odlazi konobariti. Za koliko biste vi ušli u vatru?" Požar u Španjolskoj - 2 Toplinski valovi i vrhunac požarne sezone: Stiže pomoć najpogođenijim zemljama

Nažalost, i brojke ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u ovoj godini bilježe povećanje u odnosu na prošlu. Tako je u 2022. godini zabilježeno 16 smrtno stradalih osoba u požarima dok je u ovoj 25 poginulih, uključujući i vatrogasca koji je tragično nastradao gaseći požar kod Zatona Dubrovačkog 31. srpnja.

Zabilježeno je i povećanje broja ozlijeđenih osoba od 42 posto, odnosno lani je bilo 77 ozlijeđenih dok je u ovoj godini ozlijeđeno čak njih 110.

Čak 30 posto puta više zrakoplova

HVZ navodi i da je u promatranome razdoblju manji broj ozlijeđenih vatrogasaca budući da ih je prošle godine zabilježeno 15, a ove 10 u prvih sedam mjeseci.

Također, korišteno je i 30 posto puta više zrakoplova u ovoj godini u odnosu na prošlu, a u ovoj su godini zračne snage sudjelovale i u međunarodnim aktivnostima gaseći požare u Sloveniji te Bosni i Hercegovini, s time da su i vatrogasci, pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi Pula, Poreč, Umag i Pazin sudjelovali u gašenju požara u Sloveniji.

Dakle, u svim kategorijama u prvih sedam mjeseci, osim požara objekata, zabilježeno je povećanje u odnosu na 2021. godinu.

Budući da se nastavlja razdoblje visokih temperatura bez padalina, kao i vrlo visokog indeksa opasnosti od izbijanja požara, nužno je još jedanput upozoriti sve građane na odgovorno ponašanje.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju