Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema podizanja žice

HRVATSKA SPREMNA, BEOGRAĐANI NEGODUJU 'Naš kraj je postao javni toalet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novom tranzitno-prihvatnom centru za strance u Tovarniku tehnički ministar Orepić kaže kako za sada Hrvatska ne planira podizanje žice na granici te da je spremna za novi migrantski val.

Dok mađarski vojnici užurbano na granici sa Srbijom grade žičanu ogradu, za migrantski val Hrvatska je spremna, barem tako tvrdi tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u tranzitno-prihvatnom centru u Tovarniku koji čeka otvaranje nakon što se popune sva otvorena radna mjesta.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Viktor Orban (Foto: AFP) formirat će barijeru Orban traži pomoć za Srbiju i Makedoniju: "Grčku granicu već je prešlo 130 tisuća migranata"

Prizori nezbrinutih izbjeglica sve češće se mogu vidjeti po beogradskim gradskim četvrtima. Imigrant Samir na putu za Njemačku zapeo je na srbijansko-mađarskoj granici.

'Pokušao sam nekoliko puta prijeći granicu, ali nije jednostavno. Svaki put me uhvate i vrate ovdje', rekao je Sirijac Samir. 

Građani Beograda zbog toga negoduju.

'Naš kraj je postao javni toalet, a da ne pričamo o provokacijama', kaže Martina iz Beograda.

Na mađarskoj granici sa Srbijom smješteni su strojevi i vojska koja gradi metalnu žicu visoku tri metra. Prva pomisao pri pogledu na strojeve pretpostavlja kako su ondje stigli kako bi gradili cestu, no pridružila im se vojka kako bi izgradili zid. 

U novom tranzitno-prihvatnom centru za strance u Tovarniku tehnički ministar Orepić kaže kako za sada Hrvatska ne planira podizanje žice na granici. Tvrdi kako je Hrvatska sigurna, humana i prijateljska zemlja koja izvršava svoje obveze. Datum otvaranja centra za sada još ne otkrivaju, a načelnica općine koja je darovala zemljište očekuje korist za svoje mještane.

'Nadam se i apliram još jednom na odgovorne da nam se izađe u suret da naši mještani rade', kaže Ruža Veselčić Šijaković, načelnica općine Tompojevci. 

U Hrvatskoj trenutačno borave 583 tražitelja azila, a informacije o migrantskom valu dobivaju i u Ministarstvu vanjskih poslova.

'Ako bi se to dogodilo, što mi trenutno ne očekujemo, bili bismo spremni, naravno opet bismo nastavili suradnju s našim susjedima', kazao je tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač

Podsjetimo, prije tri dana je više od pedesetak ilegalnih migranata mahom Sirijaca, Afganistanaca i Iračana policija zatekla u ilegalnom prelasku državne granice. Ministar Orepić kaže kako postoji manji broj incidenata, no problem se odmah rješava.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene