Obavijesti Pretražite Navigacija
Strani donori

Planira se uvoz sperme iz EU-a: U Hrvatskoj nije bilo nijedne osobe koja bi bila zainteresirana, poznato i zašto

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatska planira uvoz sperme i jajnih stanica iz EU-a s obzirom na to da domaćih darivatelja nema, a spolne stanice trebale bi stizati iz licenciranih banaka.

Parovi iz Hrvatske kojima je za ostvarivanje roditeljstva potrebna donacija sperme ili jajne stanice na tu vrstu medicinski potpomognute oplodnje uskoro više ne bi trebali odlaziti u inozemstvo. Hrvatsko društvo za humanu reprodukciju i endokrinologiju počelo je, u suradnji s državnom administracijom, pripremati teren za uvoz spolnih stanica iz visokokontroliranih licenciranih banaka u Europskoj uniji, poput onih iz Španjolske, Danske, Italije i drugih zemalja koje mogu ispoštovati hrvatsku regulativu.

Procedura je, nakon što se donesu potrebni pravilnici i potpišu ugovori s bankama, razmjerno jednostavna, pojašnjava Jutarnji list. Kad liječnici utvrde da neki konkretan par ne može začeti bez doniranih spolnih stanica, ovlaštena zdravstvena ustanova za provođenje postupaka heterologne oplodnje od ugovorene će banke naručiti potrebne gamete.

Pročitajte i ovo Ana Obregon surogat-majčinstvo Slučaj bivše Davora Šukera uzburkao javnost: Isto je napravio i Ronaldo, ali njemu nitko ne prigovara

One će avionom prema točno utvrđenoj proceduri, koja je za donirane spolne stanice jednaka kao i za transplantaciju organa, stići u Hrvatsku, pohraniti se u ovlaštenu ustanovu te biti korištene za oplodnju i stvaranje zametka isključivo za taj konkretni par.

Daljnje korištenje gameta, odnosno njihova prenamjena za neki drugi par, neće biti moguće. Pravo na poznato porijeklo Donacija spolnih stanica u Hrvatskoj zakonski je omogućeno još Zakonom o medicinskoj oplodnji iz 2012. godine, no, ističe prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Hrvatskog društva za humanu reprodukciju i endokrinologiju, prema spoznajama Društva, od donošenja Zakona u Hrvatskoj nije bilo nijedne osobe koja bi bila zainteresirana da postane darivatelj spolnih stanica, tako da Hrvatska nije imala mogućnosti osnovati svoju banku gameta koje bi donirali hrvatski građani.

Pročitajte i ovo Nina Gelo S godinama sve manje šansi Muška neplodnost u porastu: ''Svjetske zvijezde daju lažnu nadu ljudima''

Pretpostavljeni razlog nezainteresiranosti je činjenica da donor, sukladno Zakonu, ne smije biti anoniman. U Hrvatskoj, čini se, na to nitko nije spreman, piše novinarka Jutarnjeg lista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene