Obavijesti Video Pretražite Navigacija
surogat-majčinstvo

Slučaj bivše Davora Šukera uzburkao javnost: Isto je napravio i Ronaldo, ali njemu nitko ne prigovara

Ana Obregon
Ana Obregon Foto: Guliver
Ani Obregon, kojoj je 2020. godine od raka umro sin jedinac Aless (27), nepoznata je žena rodila djevojčicu u Miamiju.

Poznata španjolska televizijska voditeljica Ana Obregon (68), bivša partnerica hrvatskog nogometaša Davora Šukera, u Americi je dobila kćer surogat-majčinstvom, što je izazvalo negodovanje španjolske vlade te otvorilo pitanje takve prakse u Europi.

Zamjensko ili surogat-majčinstvo oblik je majčinstva u kojem parovi koji ne mogu imati djecu angažiraju drugu ženu da im rodi dijete.

Ani Obregon, kojoj je 2020. godine od raka umro sin jedinac Aless (27), nepoznata je žena rodila djevojčicu u Miamiju.

U Španjolskoj, gdje je takva praksa zakonom zabranjena, podigao se medijski cunami nakon što se za to saznalo.

"Nasilje nad ženama i nelegalna praksa"

"Surogat-majčinstvo nelegalna je praksa u Španjolskoj. Zakon je shvaća kao nasilje nad ženama", rekla je ministrica za rodnu jednakost Irene Montero na hodniku parlamenta u Madridu, gdje su ju zaustavili novinari.

"Nemojmo zaboraviti da na takve stvari pristaju siromašne žene zbog svoje teške materijalne situacije", dodala je Montero, članica lijeve stranke Unidas Podemos.

Surogat-majčinstvo često izaziva polemike u društvu jer bi takav čin trebao biti izvođen bez financijske naknade, altruistički, no može biti unosan posao u kojem sudjeluju klinike kao posrednici.

"Ne slažemo se s time i to smo iskazali u svojim političkim programima", izjavila je ministrica financija Maria Jesus Montero, članica vladajuće socijalističke stranke PSOE.

U Španjolskoj postoje agencije koje nude surogat-majčinstvo u inozemstvu. Kompletna usluga košta više od 50.000 eura za rađanje u istočnoj Europi do više od 100.000 eura za obavljeni postupak u SAD-u ili Kanadi.

Osobe koje se vrate u Španjolsku s tako navorođenom djecom moraju ih prethodno formalno usvojiti jer se ne priznaje ugovor sklopljen sa ženom koja je rodila dijete. Prema novom španjolskom zakonu zabranjeno je reklamirati i oglašavati usluge surogat-majčinstva.

Pročitajte i ovo Nina Gelo S godinama sve manje šansi Muška neplodnost u porastu: ''Svjetske zvijezde daju lažnu nadu ljudima''

Kritičari obično ukazuju na problem morala u toj praksi koju nazivaju "utrobama za unajmljivanje" i tvrde da se njome koriste bogati nauštrb siromašnih žena.

Zagovornici pak kažu da ona nudi mogućnost neplodnim parovima da ostvare roditeljstvo. Na taj čin odlučuju se i istospolni parovi.

"Čestitam! Tvoja princeza sretna je što te ima za mamu. Želim vam život pun svjetlosti i sreće", poručila je Ani Obregon preko društvenih mreža Georgina Rodriguez, djevojka nogometaša Cristiana Ronalda.

Ronaldo, jedan od najpoznatijih i najbogatijih sportaša svijeta, također je bio pronašao nepoznatu ženu u inozemstvu koja mu je 2017. rodila blizance.

I on je djecu dobio u SAD-u, jednom od glavnih odredišta komercijalnog zamjenskog majčinstva, premda je u nekim saveznim državama zabranjena ta praksa.

S obzirom na to da ondje cijena može biti viša od 120.000 eura, prema podacima tvrtke Gestlife, neki se odlučuju za zemlje s manje pravne i sanitarne sigurnosti poput Meksika, Ukrajine, Gruzije ili Vijetnama. Zemlje poput Rusije, Indije, Tajlanda i Nepala do prije nekoliko godina također su bile odredišta, no u međuvremenu su to zabranile, obustavile ili strancima ograničile tu praksu.

U Europi je surogat-majčinstvo dopušteno u Velikoj Britaniji, no ondje barem jedna osoba mora imati prebivalište, a surogat-majka ne smije primiti novac za rađanje. Uz to, nakon rođenja se može predomisliti i zadržati dijete koje rodi.

Grčka ima najliberalniji zakon, usvojen s objašnjenjem da je pad nataliteta veliki problem za zemlju, pa ondje oko 60 klinika provodi tu praksu za iznose između 60.000 i 80.000 eura, podatak je iz 2020. godine.

Surogat-majčinstvo u Hrvatskoj nije dopušteno

U Portugalu je u siječnju 2022. donesen zakon prema kojem žena koja drugim ljudima rodi dijete ima 20 dana nakon porođaja tijekom kojih se može predomisliti i ne predati im dijete.

Najbolji strijelac u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije Davor Šuker bio je u vezi s Anom Obregon dok je igrao za Real Madrid od 1996. do 1999. Obregon i Šuker bili su zajedno oko tri godine dok on nije otišao igrati u londonski Arsenal.

Obregon je prije nekoliko godina, u jednom televizijskom intervjuu, rekla da nije mogla otići s njim iz Madrida u London zbog svog tada šestogodišnjeg sina. U intervjuu je lijepo govorila o Šukeru, napomenula je da joj je bio jedan od najdražih muškaraca u životu te da bi vjerojatno sve bilo drugačije da je razmišljala kao sada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene