Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprema za strateške točke ulaza u RH

Hrvatska od SAD-a dobiva tehnologiju za detekciju zračenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Sjedinjene Države potpisale su sporazum koji utire put za razmještanje američke tehnologije za otkrivanje radijacije u hrvatskim zračnim i morskim lukama, graničnim prijelazima i drugim točkama ulaska u zemlju, priopćila je u srijedu američka Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost (NNSA).

Američka nuklearna agencija, poluautonomni ogranak ministarstva energetike, navodi u priopćenju da je potpisala memorandum o razumijevanju s hrvatskim ministarstvom financija, koji će joj omogućiti da pomogne u opremanju strateških točaka ulaza u Hrvatsku, kao što su granični prijelazi, aerodromi i luke, novim sustavima za detekciju zračenja, te obučiti hrvatsku Carinsku upravu za uporabu i održavanje te opreme.

Pročitajte i ovo Granična policija Uhićeni Hrvati Devetero policajaca i carinika hitno poslano u bolnicu: Izloženi zračenju nakon pronalaska radioaktivnog gromobrana? Ilustracija Trojcu 30 dana zatvora Drama na granici: U Hrvatsku pokušali unijeti radioaktivne tvari, otkrio ih alarm

Suradnja će se ojačati sposobnosti Hrvatske za odvraćanje, otkrivanje i prekidanje nedozvoljene trgovine nuklearnim i radioaktivnim materijalom u regiji Balkana, ističe NNSA. 'Ovaj ugovor s Hrvatskom najnoviji je primjer predanosti radu agencije s našim međunarodnim partnerima, kako bi se spriječilo teroriste da se domognu nuklearnih i radioloških materijala', rekao je Ken Baker, glavni pomoćnik ravnatelja NNSA za neširenje nuklearnog oružja. 'Hrvatska je važan partner u sprječavanju širenja nuklearnog oružja i očekujemo daljnju suradnju s njima kako bi poboljšali sigurnost granica i borbu protiv nuklearnog terorizma', dodao je Baker u priopćenju.

NNSA se nada da će, u sklopu svog programa Druga crta obrane (SLD), uvesti sustave za otkrivanje radijacije na ukupno 650 lokacija u svijetu. Takva je tehnologija već postavljena na više od 300 lokacija u preko 40 zemalja diljem svijeta. NNSA također ističe da surađuje s Hrvatskom na jačanju njezinog izvoznog nadzora, kako bi se spriječio nezakonit transfer nuklearnih tehnologija. Naime, u Međunarodnom programu kontrole izvozne neproliferacije, Hrvatska carinska uprava angažirana je na obuci u identifikaciji roba i radu s prijenosnim uređajima za analizu metala, u cilju jačanja izvozne kontrole u Hrvatskoj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene