Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska i Sjedinjene Države potpisale su sporazum koji utire put za razmještanje američke tehnologije za otkrivanje radijacije u hrvatskim zračnim i morskim lukama, graničnim prijelazima i drugim točkama ulaska u zemlju, priopćila je u srijedu američka Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost (NNSA).


Američka nuklearna agencija, poluautonomni ogranak ministarstva energetike, navodi u priopćenju da je potpisala memorandum o razumijevanju s hrvatskim ministarstvom financija, koji će joj omogućiti da pomogne u opremanju strateških točaka ulaza u Hrvatsku, kao što su granični prijelazi, aerodromi i luke, novim sustavima za detekciju zračenja, te obučiti hrvatsku Carinsku upravu za uporabu i održavanje te opreme.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija prikrila nuklearnu katastrofu četiri puta goru od Černobila Slika nije dostupna Američki avion stigao u Europu: Je li Rusija radila tajne nuklearne testove?

Suradnja će se ojačati sposobnosti Hrvatske za odvraćanje, otkrivanje i prekidanje nedozvoljene trgovine nuklearnim i radioaktivnim materijalom u regiji Balkana, ističe NNSA. 'Ovaj ugovor s Hrvatskom najnoviji je primjer predanosti radu agencije s našim međunarodnim partnerima, kako bi se spriječilo teroriste da se domognu nuklearnih i radioloških materijala', rekao je Ken Baker, glavni pomoćnik ravnatelja NNSA za neširenje nuklearnog oružja. 'Hrvatska je važan partner u sprječavanju širenja nuklearnog oružja i očekujemo daljnju suradnju s njima kako bi poboljšali sigurnost granica i borbu protiv nuklearnog terorizma', dodao je Baker u priopćenju.

NNSA se nada da će, u sklopu svog programa Druga crta obrane (SLD), uvesti sustave za otkrivanje radijacije na ukupno 650 lokacija u svijetu. Takva je tehnologija već postavljena na više od 300 lokacija u preko 40 zemalja diljem svijeta. NNSA također ističe da surađuje s Hrvatskom na jačanju njezinog izvoznog nadzora, kako bi se spriječio nezakonit transfer nuklearnih tehnologija. Naime, u Međunarodnom programu kontrole izvozne neproliferacije, Hrvatska carinska uprava angažirana je na obuci u identifikaciji roba i radu s prijenosnim uređajima za analizu metala, u cilju jačanja izvozne kontrole u Hrvatskoj. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju