Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija očekuje da će europski povjerenik Olli Rehn uvažiti njezine amandmane na sporazum o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom arbitražom.


Slovenija žali što dosadašnje hrvatske izjave o slovenskim dopunama na Rehnov prijedlog ne pokazuju spremnost na 'kompromis koji bi zadovoljio obje strane', izjavio je glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic.

Vezani članci Slika nije dostupna Bez pomaka u razgovorima Hrvatska - Slovenija Slika nije dostupna Rehn očekuje skoru deblokadu hrvatskih pregovora

'Europska unija ne funkcionira putem ultimatuma i pregovori ne mogu biti završeni na sredini tog procesa zato što je tako odlučila jedna strana', rekao je Balažic u vezi s izjavama hrvatskih dužnosnika da neće prihvatiti slovenske dopune na Rehnov prijedlog i da je njegov prijedlog bio ponuđen dvjema stranama kao konačan po načelu 'uzmi ili ostavi'.

Tako hrvatsko stajalište Balažic je nazvao 'ukopavanjem' u dosadašnje pozicije, što ne može dovesti do razrješenje spora i deblokade hrvatskih pristupnih pregovora. 'U procesu dogovaranja nema smisla ukopavati se u neke pozicije. Dok sve nije dogovoreno između dvije, odnosno tri strane, ništa nije dogovoreno', rekao je Balažic u vezi s pozivima hrvatskih dužnosnika da hrvatska strana neće prihvatiti slovenske amandmane na Rehnov prijedlog, te poziva da se hrvatski pristupni pregovori s EU odmah deblokiraju ako se želi nastaviti s dijalogom.

'Samo želimo izbalansirati prijedlog'

Svojim dosadašnjim izjavama o slovenskim amandmanima hrvatska vlada izražava 'nespremnost na nastavak dijaloga', te 'nespremnost na kompromis koji bi bio zadovoljavajući za obje strane', rekao je Balažic, ustvrdivši da slovenski amandmani žele 'izbalansirati' izvorni Rehnov prijeldog.

Slovenija je protiv nastavka 'politike svršenog čina' na štetu Slovenije, rekao je Balažic, ponavljajući stajalište Ljubljane da je Hrvatska dokumentacijom koju je poslala Europskoj komisiji tijekom pristupnih pregovora 'prejudicirala' granicu, te da te dokumente treba povući ako želi da Slovenija povuče svoju suzdržanost u vezi s nastavkom pregovora.

U srijedu sastanak Rehna s ministrima Jandrokovićem i Žbogarom

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn sastat će se u Bruxellesu s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, prvi put nakon što su obje zemlje odgovorile na njegov konačni kompromisni prijedlog za rješenje graničnog spora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, potvrdila je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy.

'Mogu potvrditi da će se sastanak održati u srijedu prije podne', rekla je Nagy. Zadnji Rehnov prijedlog, koji je iznio na posljednjem sastanku s ministrima vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom 22. travnja, Hrvatska je prihvatila 8. svibnja u obliku u kojem je ponuđen.

Slovenija je odgovorila tek prošli tjedan, ali svoj pristanak uvjetuje prihvaćanjem njezinih dopuna, koje mijenjaju samu bit prijedloga koji je Hrvatska prihvatila bez ikakvih dopuna. Po slovenskim medijima, Ljubljana u svojim dopunama traži teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono).

Kontakt Slovenije s otvorenim morem rješavalo bi međunarodno pravo

Po Rehnovu prijedlogu granično pitanje između dviju zemalja rješavalo bi se pred ad hoc arbitražnim sudom. Graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredile bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mogu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde. Režim uporabe pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao bi se po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti (equity) i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Iza Rehnova prijedloga stala je i predsjednička trojka - Francuska, Češka, Švedska - a dobio je nepodijeljenu potporu i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a 27. travnja u Luxembourgu. Prema izvorima iz češkog predsjedništva, novi sastanak predsjedničke trojke ne treba očekivati prije izbora za Europski parlament, koji se u Sloveniji održavaju 7. lipnja.

Hrvatska ne prihvaća nikakve izmjene Rehnovog prijedloga

Hrvatski premijer Ivo Sanader i šef diplomacije Jandroković izjavili su u ponedjeljak da Hrvatska neće prihvatiti nikakve izmjene i dopune najnovijeg Rehnova prijedloga. 'Ono što znamo iz medija, ali ne znamo još službeno, jest da su Slovenci tražili neke amandmane. Mi na amandmane ne pristajemo', rekao je Sanader te dodao da dvjema stranama taj prijedlog i nije bio predstavljen tako da bi se na njega mogli predlagati amandmani, već na načelu 'uzmi ili ostavi'.

'Hrvatski je sabor na prijedlog svih stranaka to prihvatio, mi na toj poziciji stojimo i očekujemo da nas povjerenik Rehn izvijesti o slovenskom odgovoru. Pozivam još jedanput slovensko državno vodstvo da deblokira hrvatske pregovore, jer smo izgubili šest mjeseci', istaknuo je Sanader odgovarajući na pitanja novinara u sklopu 4. konvencije hrvatskih izvoznika. Ministar Jandroković je također bio izričit i poručio da 'Hrvatska neće prihvatiti nikakve izmjene i amandmane na taj dokument'.

(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju