Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatska mora u ofenzivu želi li u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski župan Ivan Jakovčić, izjavio je kako "Hrvatska mora hitno učiniti velike napore i krenuti u jednu diplomatsku ofenzivu želi li na vrijeme, odnosno 2010. godine, ući u Europsku uniju".

Ivan Jakovčić osvrnuo se na svoj dvodnevni boravak u Bruxellesu, gdje se, uz ostalo, sastao sa šefom Radne skupine za Hrvatsku pri Odjelu za proširenje EU Davidom Dalyem.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Parlamentarni izbori 2024. Novi tjedan, nova Vlada? Pregovori ulaze u novu fazu Andrej Plenković Iz minute u minutu Hoće li ovako izgledati Plenkovićeva većina? Oglasio se član Domovinskog pokreta: "Znate koja je naša polazišna osnova"

Jakovčić je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli izjavio kako će u suprotnom svi napori koji su do sada u tom smjeru uloženi u Hrvatskoj ostati neispunjeni.

Po njegovu mišljenju Hrvatska bi se mogla naći pred činjenicom da zbog tehničkih, ali i političkih razloga, Europska komisija i Europski parlament neće, kako je rekao, "uspjeti učiniti sve ono što mi očekujemo od njih".

"Time bi cijela priča oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju bila pomaknuta do te razine da Hrvatska u konačnici bude u nekom balkanskom paketu ulaska u Europsku uniju", rekao je župan Jakovčić.

Dodao je kako "Hrvatska treba biti svjesna i ove situacije koja u ovom trenutku nije jednostavna".

Naime, kako je izvijestio Jakovčić, izbori za europski parlament održat će se u lipnju 2009. godine, do kada bi Hrvatska trebala, kako je kazao, "otvoriti i zatvoriti sva poglavlja te pripremiti sporazum s Europskom unijom koji prije toga mora biti prihvaćen u europskom parlamentu čije je zasjedanje u travnju 2009. godine".

"Ne dogodi li se sve to u ovoj godini, Hrvatska neće biti u dobroj poziciji, a poglavito nakon slovenskog predsjedanja koje očito neće ići u korist Hrvatske", procijenio je Jakovčić.

Po njegovu mišljenju "doći će se u situaciju da se europski parlament bavi Hrvatskom 2010. godine, a po tome bi se ulazak Hrvatske u Europsku uniju mogao očekivati tek 2012., odnosno 2013. godine".

"Hrvatska diplomacija i Vlada moraju uzeti u obzir sve ove činjenice, a Istra će učiniti sve da pripomogne jer je upravo ova županija prva ušla u Skupštinu europskih regija i pokazala svoju europsku orijentaciju", zaključio je Jakovčić.

Župan Jakovčić izvijestio je kako je u Bruxellesu sa šefom Radne skupine za Hrvatsku pri Odjelu za proširenje Davidom Dalyem razgovarao i o tvornici "Rockwool" u Pićanu, a nakon što je Europska komisija uputila pismo Ministarstvu vanjskih poslova i time izvršila pritisak na daljnje pregovore.

Rekao je kako je "dao do znanja da Istarska županija ne želi
prihvatiti tvornice koje zagađuju".

"Nema mogućnosti nikakvih pritisaka na Hrvatsku kada je u pitanju onečišćavanje okoliša. Ili će se tvornica dovesti u red ili neće raditi", kazao je Jakovčić.

Naime, krajem studenoga prošle godine građevinska inspekcija zabranila je pokusnu proizvodnju Rockwoolu jer je investitor, mimo građevinske dozvole, dimove izravno ispuštao u atmosferu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene