Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propuštene prilike

ZADNJI U EUROPI Sramotno je koliko malo sredstava povlačimo iz Fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska koristi svega 62 posto sredstava koji su nam dostupni putem financiranja iz EU fondova. Time smo na začelju Europe.

HDZ-ova europarlamentarka, Ivana Maletić, na Hrvatskom je radiju komentirala način na koji i koliko sredstva Hrvatska povlači iz europskih fondova.

Pročitajte i ovo Vukovar Godinama dobro rade Vukovar među najboljima po povlačenju novca iz EU fondova: "Ovo je novi poticaj za usvajanje nekih budućih projekata" Marine Le Pen Marine Le Pen Lidericu francuske desnice čeka suđenje

Naime, ministar financija, Zdravko Marić, uvjeren je kako će Hrvatska ove godine povući čak 78,5 više sredstava iz ESI fondova no što je to bio slučaj prošle godine, no pitanje je koliko je to izvedivo.

Maletić smatra kako je ministrov plan vrlo ambiciozan, ali kako ga se može i mora provesti jer je Hrvatska na zadnjem mjestu po iskoristivosti sredstava dostupnih u fondovima. Jedan od razloga tome je definitivno i komplicirana procedura prijave natječaja zbog čega su se već pojavile inicijative iz Europskog parlamenta.

'Iz Europskog parlamenta već smo uputili prijedlog prema Europskoj komisiji da se pojednostave procedure natječaja. Mali i srednji poduzetnici jednostavno nemaju kapacitete da bi pratili sve ono što birokracija EU zahtjeva', ističe Maletić koja ujedno upozorava da bi nas EU mogla opaliti po džepu zbog niske stope iskorištenosti dostupnih sredstava.

'2015. godine od 900 milijuna eura povučeno je samo 400. Konstantno se povlačilo puno manje i zbog toga će se na kraju 2016. oduzimati sredstva, prema mojim procjenama oko 200 milijuna eura', kaže Maletić.

Saša Bukovac, iz sektora za međunarodne poslove HGK, smatra kako ćemo već ove godine vidjeti rezultate. 'Pažnja se mora obratiti i na nedostatak stručnog kadra jer previše ljudi nakon što u državnoj službi stekne potrebna znanja odlazi u privatni sektor', ističe Bukovac.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene