Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kršenje ugovora

Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a: Morat ćemo platiti dvije milijarde kuna

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID).

MOL je krajem 2013. tužio hrvatsku Vladu da nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka.

Hrvatska će morati platiti između 250 i 300 milijuna dolara (između 1,83 i 2,2 milijarde kuna) s kamatama. Iznos je manji nego što je MOL inicijalno tražio - odštetu od milijardu dolara (6,5 milijardi kuna), neslužbeno doznaje Večernji list.

Pali su hrvatski argumenti o koruptivnim radnjama te o isplaćenom, odnosno primljenom mitu u zamjenu za upravljačka prava u INA-i i izdvajanju plinskog biznisa, za što su pravomoćno osuđeni u Hrvatskoj bivši premijer Ivo Sanader, kojem je određena kazna od šest godina, i šef MOL-a Zsolt Hernadi, koji je cijelo vrijeme bio nedostupan hrvatskom pravosuđu i koji je osuđen na dvije godine zatvora.

Mađarski MOL tužio je hrvatsku Vladu zbog kršenja ugovora o plinskom poslovanju iz 2009., kojim je bilo predviđeno izdvajanje dijela plinskog biznisa iz INA-e. Prema tom ugovoru, sklopljenom tijekom Sanaderova mandata, država je trebala otkupiti podzemno skladište plina Okoli, što je i učinjeno, ali nije preuzela trgovinu plinom, što je također bilo ugovoreno.

Pročitajte i ovo Presude u slučaju INA-MOL AFERA INA - MOL Nezadovoljni presudom Ivi Sanaderu, najavljuju ustavnu tužbu: ''Odstupanje je od prakse Vrhovnog suda''

Robert Ježić, kojeg je sud u Ženevi proglasio nevjerodostojnim svjedokom i osobom u sukobu interesa, apostrofirajući niz kontradiktornih izjava, slično je svjedočenje dao za proces na sudu u Washingtonu. Čak je navodno priznao da je na sudu u Zagrebu djelomično govorio neistinu s namjerom popravljanja vlastitog položaja u procesu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene