Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija je u ponedjeljak objavila da će se Kohezijskog fonda EU sa 145 milijuna eura financirati rekonstrukcija i dogradnja željezničke dionice Križevci - Dugo Selo.


Ta je dionica dio Mediteranskog koridora transeuropske prometne mreže (TEN-T) koji povezuje Hrvatsku s Mađarskom i Slovenijom te jug Europe s njezinim istočnim dijelom - od Španjolske pa sve do ukrajinske granice, objavila je Europska komisija.

Vezani članci Kolodvor u Križevcima Ovaj kolodvor uskoro postaje gradilište: Provjerili smo kakvu korist projekt vrijedan 3 milijarde kuna donosi križevačkom kraju, ali i domaćem gospodarstvu Europska komisija, ilustracija Hrvatska zaradila službenu opomenu Europske komisije: "Odlučili smo danas pokrenuti postupak..."

"EU investira u bolju povezanost Hrvatske i susjednih zemalja u sklopu strateške paneuropske prometne mreže. Ovaj projekt, koji promovira bolji promet unutar države, direktno će dobrinijeti gospodarskom rastu Hrvatske olakšavajući prijevoz robe i turizma", rekal je povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu.

Projekt se sastoji od obnove pruge i izgradnje drugog kolosijeka između Križevaca i Dugog Sela, radova na željezničkim kolodvorima, modernizacije telekomunikacijskog i signalizacijskog sustava te radova na cestovnoj infrastrukturi uz prugu (mostovi, tuneli, ceste) kako bi se osigurao bolji pristup željezničkoj mreži.

Više informacija o eurospkim dinanciranjima u Hrvatskoj dostupno je na platformi Open Data.