Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivo Sanader

Hrvatska će ove godine ukinuti vize Albaniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će ukinuti vize Albaniji ove godine, najavio je u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon razgovora s predsjednikom albanske vlade Salijem Berishom.

'Hoćemo li ukinuti vize? Da. Kada? To u ovom trenutku ne mogu reći, ali sigurno ove godine', rekao je Sanader odgovarajući na pitanje albanskih novinara. Albanski premijer Berisha, koji boravi u službenom posjetu RH, istaknuo je koliko su za buduću suradnju važni sporazumi potpisani u utorak između dviju vlada.

Pročitajte i ovo Sali Berisha - 3 Sali Berisha Bivši premijer doskočio zabrani javnih istupa: Počelo je prije tjedan dana i nastavlja se svake večeri Ilustracija u EU bez viza Kosovari slave: "Ukinuta je velika nepravda i stečeno je veliko pravo"

To su Dodatni protokol o izmjenama i dopunama Ugovora o poticanju i zaštiti ulaganja, Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma o gospodarskim bilateralnim odnosima, Ugovor o obavljanju dohodovne djelatnosti članova obitelji koji su dio kućanstva člana diplomatske misije ili konzularnog ureda i Protokol između MUP RH i MUP RA o provedbi Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara RA o predaji i prihvatu osoba čiji je boravak nezakonit.

Dvojica premijera izjavila su da su tijekom razgovora posebnu pozornost posvetili energetici, i to vrlo konkretno suradnji na projektu trans-jadranskog plinovoda (TAP), koji bi išao od Irana i kaspijske regije preko Albanije i Jadrana do Italije. Hrvatska bi se, kako se planira, u Albaniji priključila na taj pravac. 'Danas smo odlučili da zajedno nastupamo i da zajednički lobiramo za taj projekt', rekao je Berisha u izjavi za novinare.

'Taj projekt plinovoda jedan je od najučinkovitijih i najvažnijih za regiju uzimajući u obzir sve druge plinovode koje dolaze s područja Kaspijskog mora', kazao je albanski premijer. Što se tiče gospodarskih odnosa s Albanijom, sve više hrvatskih tvrtki ulaže u Albaniju, a to su, među ostalima, Končar, Dalekovod, IGH, Konstruktor, rekao je Sanader.

Sanader i Berisha također su razgovarali o mogućoj izgradnji nuklearne elektrane u Albaniji. To bi također bio zajednički projekt u kojem bi sudjelovale Hrvatska, Albanija, BiH i Crna Gora. 'Mi smo vrlo zainteresirani, a pozvat ćemo BiH i Crnu Goru na četverostrane razgovore o mogućoj nuklearnoj elektrani koja bi se gradila u Albaniji', rekao je Sanader. Predsjednik albanskog Vijeća ministara pozvao je premijera Sanader u posjet Albaniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene