Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutra počinju konzultacije

PREDSJEDNICI URUČILI SLUŽBENE REZULTATE 'Ima čitav niz problema o kojima treba dobro razmisliti i donijeti odluke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanstvo Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na čelu s predsjednikom Brankom Hrvatinom predalo je u utorak predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović službene rezultate prijevremenih izbora za Hrvatski sabor, a predsjednica u srijedu u podne počinje konzultacije o sastavljanju nove hrvatske Vlade.

Hrvatin je novinarima prenio da se na sastanku DIP-ova izaslanstva s predsjednicom govorilo o izbornom zakonodavstvu, potrebi da se nađu rješenja koja će jamčiti još bolju i transparentniju provedbu izbora.

„Potaknuo sam to pitanje, mislim da nam treba predsjedničina lobistička pomoć, jer kad izbori završe, vrlo brzo se zaboravi na nesavršenosti i kompliciranosti našeg izbornog sustava“, rekao je Hrvatin.

Pročitajte i ovo Glasanje, ilustracija za parlamentarne izbore DIP objavio od kad se mogu podnositi izborne liste i kandidature Ilustracija Disciplina pred izbore Sve stranke u Saboru objavile izvještaje o poslovanju: Podaci su zanimljivi

Za izmjene, odnosno „rješenja“ u izbornom zakonodavstvu kaže da nisu teška „ali svakako su potrebna“. Potkrijepio je to podatkom da sada predsjedničke izbore provodimo po jednom, parlamentarne po drugom, a lokalne po trećem sustavu, da bi, kad bi zbog štednje lokalne i parlamentarne provodili istodobno, uštede bile „nikakve“, jer su birački odbori za njih različiti, različiti su i glasački listići, sustav brojanja...“ Ima čitav niz problema o kojima treba dobro razmisliti i donijeti odluke. Nisu to teška rješenja, ali svakako su potrebna, kaže predsjednik DIP.

„Upozoravali smo više puta i mislim da treba napraviti dobru kodifikaciju, ponovno ćemo dati tu inicijativu, predsjednica je obećala da će nas podržati u tome“, izjavio je predsjednik DIP-a.

Nije želio ocjenjivati jesu li rujanski izbori za Sabor najbolje provedeni parlamentarni izbori dosad. „Ne bih to mogao reći (…) tehničkih grešaka je bilo i bit će ih, no dok su na tehničkoj razini ne brine me, jer to se događa u svim izborima i u drugim državama“, rekao je Hrvatin, te zaključio da provedenim izborima „možemo biti zadovoljni“, jer nije bilo „grešaka u bitnom“.

„Ima niz stvari koje tehnički treba doraditi i tada ćemo biti još brži i bolji“, zaključio je Hrvatin.

Predajući predsjednici službene izborne rezultate, naveo je da su izbori održani 10. i 11. rujna u inozemstvu i Hrvatskoj, da je u njihovoj provedbi bilo angažirano oko 70 tisuća ljudi. „Provedene su sve nužne izborne radnje“, izvijestio je Hrvatin predsjednicu Republike koja je raspisala prijevremene izbore za Hrvatski sabor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene