Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanstvo Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na čelu s predsjednikom Brankom Hrvatinom predalo je u utorak predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović službene rezultate prijevremenih izbora za Hrvatski sabor, a predsjednica u srijedu u podne počinje konzultacije o sastavljanju nove hrvatske Vlade.


Hrvatin je novinarima prenio da se na sastanku DIP-ova izaslanstva s predsjednicom govorilo o izbornom zakonodavstvu, potrebi da se nađu rješenja koja će jamčiti još bolju i transparentniju provedbu izbora.

„Potaknuo sam to pitanje, mislim da nam treba predsjedničina lobistička pomoć, jer kad izbori završe, vrlo brzo se zaboravi na nesavršenosti i kompliciranosti našeg izbornog sustava“, rekao je Hrvatin.

Vezani članci Zapjevala Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: screenshot/Igor Soban/PIXSELL) Predstavljanje programa završilo pjevanjem, Kolindu Grabar-Kitarović nije omeo čak ni prvi gospodin Uzvanici na predstavljanju programa K.G.Kitarović (Foto: Igor Šoban/PIXSELL) Pojavila se i Gabrijela Žalac: Na predstavljanje programa Grabar-Kitarović došli premijer, bivši ministri...

Za izmjene, odnosno „rješenja“ u izbornom zakonodavstvu kaže da nisu teška „ali svakako su potrebna“. Potkrijepio je to podatkom da sada predsjedničke izbore provodimo po jednom, parlamentarne po drugom, a lokalne po trećem sustavu, da bi, kad bi zbog štednje lokalne i parlamentarne provodili istodobno, uštede bile „nikakve“, jer su birački odbori za njih različiti, različiti su i glasački listići, sustav brojanja...“ Ima čitav niz problema o kojima treba dobro razmisliti i donijeti odluke. Nisu to teška rješenja, ali svakako su potrebna, kaže predsjednik DIP.

„Upozoravali smo više puta i mislim da treba napraviti dobru kodifikaciju, ponovno ćemo dati tu inicijativu, predsjednica je obećala da će nas podržati u tome“, izjavio je predsjednik DIP-a.

Nije želio ocjenjivati jesu li rujanski izbori za Sabor najbolje provedeni parlamentarni izbori dosad. „Ne bih to mogao reći (…) tehničkih grešaka je bilo i bit će ih, no dok su na tehničkoj razini ne brine me, jer to se događa u svim izborima i u drugim državama“, rekao je Hrvatin, te zaključio da provedenim izborima „možemo biti zadovoljni“, jer nije bilo „grešaka u bitnom“.

„Ima niz stvari koje tehnički treba doraditi i tada ćemo biti još brži i bolji“, zaključio je Hrvatin.

Predajući predsjednici službene izborne rezultate, naveo je da su izbori održani 10. i 11. rujna u inozemstvu i Hrvatskoj, da je u njihovoj provedbi bilo angažirano oko 70 tisuća ljudi. „Provedene su sve nužne izborne radnje“, izvijestio je Hrvatin predsjednicu Republike koja je raspisala prijevremene izbore za Hrvatski sabor.