Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve za javnost

Hrvatin: Mediji i pravosuđe nisu na suprotnim stranama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I pravosuđe i mediji imaju podjednaku vrstu javne odgovornosti kad je rječ o procesuiranju najtežih oblika kriminala, uključujući ratne zločine, i u svom djelovanju moraju na podjednak način demonstrirati neovisnost, stručnost i nepristranost, ocijena je koju je u utorak u Sarajevu iznio predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin na međunarodnoj konferenciji o transparentnosti pravosuđa i odgovornosti medija.

Konferencija, što ju je organizirala Balkanska istraživačka mreža (BIRN), okupila je visoke predstavnike sudske vlasti i vlada iz zemlja u susjedstvu, Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te novinare i različite nevladine udruge i organizacije. Govoreći o stanju u Hrvatskoj, Hrvatin je kazao kako hrvatsko pravosuđe jasno razumije ulogu javnosti kao svojevrsnog kontrolnog mehenizma u čemu i mediji igraju istaknutu ulogu. Sudovi u Hrvatskoj stoga, po rječima Hrvatina, djeluju sasvim otvoreno a Vrhovni sud posebice, jer medijima i javnosti čini dostupnim sve svoje odluke uz dodatna obrazloženja.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj" Slika nije dostupna SLOBODA I ODGOVORNOST Najviše pogađaju male medije i slobodne novinare: Kako spriječiti SLAPP tužbe?

Populistička pravda

'Sudske odluke za nas nisu jedini način komuniciranja i znamo da javnosti trebamo dati i dodatne informacije. Danas je to nužnost', kazao je Hrvatin. Upozorio je ipak kako se u medijima u Hrvatskoj još mogu naći pokušaji utjecanja na sudske odluke što nosi opasnost od nametanja svojevrsne 'populističke pravde' ali i utjecaja nekih interesnih skupina na rad pravosuđa. Pojašnjavajući za Hinu svoja stajališta, Hrvatin je istaknuo kako je dostupnost točnih informacija o kaznenim predmetima nešto što se unutar pravosuđa uopće ne dovodi u pitanje.

Odgovornost za javno izrečenu vijest

'Uvijek sam za to da se odluke komentiraju ali da tome prethodi potpuna i prava informacija i odgovornost je pravosuđa ta to pruži', kazao je Hrvatin. Odgovarajući na pitanje jesu li možda po njegovu sudu mediji i pravosuđe u Hrvatskoj na suprotnim stranama, Hrvatin je kazao kako to nipošto nije slučaj. 'Mediji rade svoj posao no pitanje je odgovornosti i jednih i drugih za javno izgovorenu rječ. Rječ ima iznimnu snagu i rječ može biti iskra koja zapali cijelu šumu', kazao je Hrvatin pokazaujući kako razumije da je medijima nekad 'bitnija prodaja novina od iznošenja pozitivnih činjenica'. 'Međutim kada se pretjera, a danas se počelo pretjerivati što dovodi do situacije da ljudi u to jednostavno ne vjeruju', zaključio je Hrvatin podsjećajući kako javnost u Hrvatskoj jedva može doznati iz medija da je broj neriješenih predmeta sada i do 50 posto manji nego ranije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene