Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I pravosuđe i mediji imaju podjednaku vrstu javne odgovornosti kad je rječ o procesuiranju najtežih oblika kriminala, uključujući ratne zločine, i u svom djelovanju moraju na podjednak način demonstrirati neovisnost, stručnost i nepristranost, ocijena je koju je u utorak u Sarajevu iznio predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin na međunarodnoj konferenciji o transparentnosti pravosuđa i odgovornosti medija.


Konferencija, što ju je organizirala Balkanska istraživačka mreža (BIRN), okupila je visoke predstavnike sudske vlasti i vlada iz zemlja u susjedstvu, Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te novinare i različite nevladine udruge i organizacije. Govoreći o stanju u Hrvatskoj, Hrvatin je kazao kako hrvatsko pravosuđe jasno razumije ulogu javnosti kao svojevrsnog kontrolnog mehenizma u čemu i mediji igraju istaknutu ulogu. Sudovi u Hrvatskoj stoga, po rječima Hrvatina, djeluju sasvim otvoreno a Vrhovni sud posebice, jer medijima i javnosti čini dostupnim sve svoje odluke uz dodatna obrazloženja.

Populistička pravda

Vezani članci Europski sud za ljudska prava Republika Hrvatska će morati platiti nekoliko tisuća eura srpskom optuženiku za ratni zločin Nova aplikacija DNEVNIK.hr-a: Još brža, preglednija i prilagođenija čitateljima Nova mobilna aplikacija DNEVNIK.hr-a: Još brža, preglednija i prilagođenija čitateljima

'Sudske odluke za nas nisu jedini način komuniciranja i znamo da javnosti trebamo dati i dodatne informacije. Danas je to nužnost', kazao je Hrvatin. Upozorio je ipak kako se u medijima u Hrvatskoj još mogu naći pokušaji utjecanja na sudske odluke što nosi opasnost od nametanja svojevrsne 'populističke pravde' ali i utjecaja nekih interesnih skupina na rad pravosuđa. Pojašnjavajući za Hinu svoja stajališta, Hrvatin je istaknuo kako je dostupnost točnih informacija o kaznenim predmetima nešto što se unutar pravosuđa uopće ne dovodi u pitanje.

Odgovornost za javno izrečenu vijest

'Uvijek sam za to da se odluke komentiraju ali da tome prethodi potpuna i prava informacija i odgovornost je pravosuđa ta to pruži', kazao je Hrvatin. Odgovarajući na pitanje jesu li možda po njegovu sudu mediji i pravosuđe u Hrvatskoj na suprotnim stranama, Hrvatin je kazao kako to nipošto nije slučaj. 'Mediji rade svoj posao no pitanje je odgovornosti i jednih i drugih za javno izgovorenu rječ. Rječ ima iznimnu snagu i rječ može biti iskra koja zapali cijelu šumu', kazao je Hrvatin pokazaujući kako razumije da je medijima nekad 'bitnija prodaja novina od iznošenja pozitivnih činjenica'. 'Međutim kada se pretjera, a danas se počelo pretjerivati što dovodi do situacije da ljudi u to jednostavno ne vjeruju', zaključio je Hrvatin podsjećajući kako javnost u Hrvatskoj jedva može doznati iz medija da je broj neriješenih predmeta sada i do 50 posto manji nego ranije. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju