Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da bi preživjele

Hrvatice u mirovini trbuhom za kruhom u Italiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U godinama su u kojima bi trebale uživati plodove svoga rada, a prisiljene su zasukati rukave i krenuti preko granice trbuhom za kruhom.

Ovo je masovna pojava od završetka Domovinskog rata o kojoj se malo ili uopće ne govori. Iz Hrvatske mnogo žena u trećoj dobi kreće put Italije, jer u domovini od mirovine ne mogu živjeti. 'Bilo nam je jako teško, mučila sam se, znala sam i zaplakati u sobi, pa što me to snašlo da ja baš moram ovo raditi', priča Franica Srhoj Kumlanc. 30 godina radnog staža je iza nje, a šetnje uz more, koje je u mirovini zaslužila, zamijenila je nadničarenjem u Italiji.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku

Nije ona jedina, jer žene diljem Hrvatske svakodnevno odlaze na težak rad u Italiju. Od mirovine ne mogu živjeti, a rade teške fizičke poslove i nemaju nikakva prava. 'Mnoge žene su na crno i jednostavno su skrivene, ne smiju izići, pa znate kako je to kad ne možeš ni sat vremena izići van, onda si zaista u tamnici, u zatvoru', kaže gospođa Franica. Čitav dan brinuti o bolesnoj starijoj osobi, nekom tko se s tim prvi put susreo, nije lako. 'To su žene i muškarci koji bi trebali ići u starački dom, na psihijatriju, a ne da mi čuvamo koje smo bile nesposobne za to', kaže Franica.

Do zarađenog eura, Hrvatica puno teže dolazi nego Talijanka. 'Talijanka će dobiti kao što mi za 24 sata, recimo 30 eura, više ili manje, a one bi to dobile za 3 sata', ističe naša sugovornica. Mnoge žene nisu htjele pred našu kameru u strahu da im se uskrati i taj talijanski teško zarađeni euro. Franica apelira na promjenu zakona o trećoj dobi. Zbog malih mirovina, su kaže, žene primorane na rad u Italiji, a kamoli da ih još zamrzavaju. I tako već godinama, stotine Hrvatica u strahu svakodnevno prelaze talijansku granicu, ne bi li zaradile koji euro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene