Više posla znači zadovoljnije vlasnike kuća, ali i građevinare.


Navala Hrvata na državni novac za energetsku obnovu kuća skoro je dvostruko veća nego prošle godine, a osim koristi za građane zadovoljni su i građevinari koji imaju sve više posla.

Vezani članci Stambena zgrada (Foto: Dnevnik.hr) Uskoro kreće nova runda subvencioniranih stambenih kredita, evo što trebate znati ako želite državne poticaje Ministar graditeljstva Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Štromar pozvao gradonačelnike da se prijave: Krajem godine još 600 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada

Bili smo kod Denisa Turkeša u Petrinji, kojemu je nova fasada skoro gotova. Sve je platio oko 20 tisuća kuna, ostatak će podmiriti država.

'Dobit ću 80 posto od projekta, a uštedio sam 60 tisuća kuna', kaže nam Denis.

Osim Denisa, ruke zadovoljno trlja i majstor Stjepan Stanić. 'Bit će više i zarade, kad je više posla. Tako da već za sad imamo 25-30 ugovora sklopljenih s ljudima kojima su odobrene fasade', priča nam Stjepan, a da su građani shvatili da mogu dosta jeftinije proći uz državne poticaje pokazuju i brojke.

Prošle godine kroz ovaj program obnovljeno je 6 tisuća kuća, a ove godine njih 10.600. Veće je i prosječno sufinanciranje po kući: prošle godine moglo se dobiti oko 26 tisuća kuna, ove godine dvostruko - 52 tisuće kuna. Samo ove godine država je za nove fasade, stolariju i ugradnju kotlovnica osigurala 350 milijuna kuna.

Obnavljanje zgrada uz podršku Fonda smanjuje režije

'Ovi poticaji, ova obnova kuća i zgrada će generirati preko milijardu kuna investicija samo u ovoj godini, što za sobom vuče i niz drugih, od uslužnih djelatnosti do proizvodnje koja postoji u Hrvatskoj', rekao je ministar zaštite i okoliša Mihael Zmajlović.  Slaže se i struka jer bi procvat građevine, kažu, trebao voditi i jačanju ekonomske slike.

'U tome leži jedan impuls za građevinsku industriju. Osim što se povećava zaposlenost u građevinskim tvrtkama, isto tako i indirektno u svim tvrtkama koje su uključene u te projekte, od projektanata, do nadzornih inženjera i slično', kaže Dorijan Rajković iz Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava.

Prijave za energetsku obnovu kuća za ovu godinu su gotove, no kako tvrde u Ministarstvu zaštite okoliša, novac je osiguran i za idućih sedam godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook