Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi impuls za posrnuli sektor?!

SVI ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE Više posla, više zarade i velike uštede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više posla znači zadovoljnije vlasnike kuća, ali i građevinare.

Navala Hrvata na državni novac za energetsku obnovu kuća skoro je dvostruko veća nego prošle godine, a osim koristi za građane zadovoljni su i građevinari koji imaju sve više posla.

Pročitajte i ovo Ministar Branko Bačić Na snagu stupa 1. siječnja Uskoro promjena u raspolaganju državnom imovinom, Bačić: "Nekretninama će raspolagati županije i gradovi" Energetska obnova - 3 drugi pokušaj Navalili na poticaje: U nepuna dva sata više od 8400 prijava za energetsku obnovu kuća

Bili smo kod Denisa Turkeša u Petrinji, kojemu je nova fasada skoro gotova. Sve je platio oko 20 tisuća kuna, ostatak će podmiriti država.

'Dobit ću 80 posto od projekta, a uštedio sam 60 tisuća kuna', kaže nam Denis.

Osim Denisa, ruke zadovoljno trlja i majstor Stjepan Stanić. 'Bit će više i zarade, kad je više posla. Tako da već za sad imamo 25-30 ugovora sklopljenih s ljudima kojima su odobrene fasade', priča nam Stjepan, a da su građani shvatili da mogu dosta jeftinije proći uz državne poticaje pokazuju i brojke.

Prošle godine kroz ovaj program obnovljeno je 6 tisuća kuća, a ove godine njih 10.600. Veće je i prosječno sufinanciranje po kući: prošle godine moglo se dobiti oko 26 tisuća kuna, ove godine dvostruko - 52 tisuće kuna. Samo ove godine država je za nove fasade, stolariju i ugradnju kotlovnica osigurala 350 milijuna kuna.

Obnavljanje zgrada uz podršku Fonda smanjuje režije

'Ovi poticaji, ova obnova kuća i zgrada će generirati preko milijardu kuna investicija samo u ovoj godini, što za sobom vuče i niz drugih, od uslužnih djelatnosti do proizvodnje koja postoji u Hrvatskoj', rekao je ministar zaštite i okoliša Mihael Zmajlović.  Slaže se i struka jer bi procvat građevine, kažu, trebao voditi i jačanju ekonomske slike.

'U tome leži jedan impuls za građevinsku industriju. Osim što se povećava zaposlenost u građevinskim tvrtkama, isto tako i indirektno u svim tvrtkama koje su uključene u te projekte, od projektanata, do nadzornih inženjera i slično', kaže Dorijan Rajković iz Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava.

Prijave za energetsku obnovu kuća za ovu godinu su gotove, no kako tvrde u Ministarstvu zaštite okoliša, novac je osiguran i za idućih sedam godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene