Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati na izložbi karikatura o holokaustu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na iranski natječaj za karikature s temom holokausta, koji je organiziran kao odgovor na crteže proroka Muhameda koji su prošle godine objavljeni u Danskoj, stiglo je 1.100 karikatura iz cijelog svijeta, a među njima i trojice autora iz Hrvatske.

Prema pisanju tjednika Globus, svoje crteže su poslala dvojica provjerenih karikaturista Željko Cerić Raf i Damir Novak, dugogodišnji članovi Hrvatskog društva karikaturista, te Ivan Kesić, za kojeg, piše Globus, nitko ne zna tko je, osim što svi tvrde da nije karikaturist.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićena trojica muškaraca Danski list bio meta planirana terorističkog napada Slika nije dostupna Cijena 188 eura Reprodukcije karikature proroka Muhameda prodaju se na internetu

Dobitnik dvadesetak svjetskih nagrada Željko Cerić Raf poslao je e-mailom u Teheran dvije karikature za koje, kazao je Globusu, sumnja da su uvrštene na izložbu među dvjestotinjak najboljih po sudu komisije. No to će, ističe, tek doznati kad primi katalog izložbe na koji imaju pravo svi sudionici natječaja.

'Iran je nekada imao izuzetno jaku grupu karikaturista i kad sam u listu našeg društva vidio da organiziraju festival s temom holokausta, dvoumio sam se, ali me privlačilo to da prvi put sudjelujem na iranskom festivalu karikatura', priča Željko Cerić Raf.

'Međutim', dodaje Cerić, 'od prve informacije o tom festivalu do njegova otvorenja primijetio sam čitav niz promjena u propozicijama natječaja koje mi se uopće nisu sviđale. S holokausta se skrenulo na pitanje zašto palestinski narod plaća cijenu holokausta, a to su dvije različite teme. Kad se odjednom pojavila i novčano neuobičajena visoka nagrada (12 tisuća američkih dolara!), potpuno mi je bilo jasno da u festival karikatura puše vjetar državne vlasti. I odustao sam.'

No kako su se približavali rokovi za slanje radova, Željko Cerić Raf je na internetu vidio da su svoje karikature poslali mnogi ugledni svjetski karikaturisti, a onda je pročitao u Večernjem listu potresnu reportažu o palestinskom logoru Slatki izvor u Libanonu, gdje još od osnutka izraelske države žive prognani Palestinci.

'Sudbina tih ljudi koji već treću generaciju žive u izbjegličkom kampu, a svijet nije za to briga, potakla me da se predomislim i napravim dvije karikature na temu izbjeglica', kazao je Cerić Raf.

Zaprepašten je nekim radovima, posebice američkih autora, koji su festival iskoristili za sprdnju s holokaustom.

Njegov kolega Damir Novak karikaturom se bavi više od dvadeset godina, godišnje sudjeluje na dvadesetak svjetskih festivala, a dobitnik je 16 priznanja. Novak, piše Globus, živi u Malom Mihaljevcu kraj Čakovca, gdje radi kao vatrogasac.

'Pravi i jedini razlozi za slanje karikatura su sljedeći: bavim se karikaturom, sudjelujem na mnogim svjetskim festivalima pa ne vidim razlog zašto ne bih i na tom. Mogućnost slanja e-mailom smanjila mi je troškove. I moram naglasiti da na taj festival gledam isključivo sa stajališta karikaturista', kazao je Novak.

Poslao je dvije karikature koje nisu vezane uz holokaust: jedna je antiratna, a druga, istaknuo je, ulazi u krug karikatura 'igre s granicama'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene