Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati glasaju u SAD-u, Kanadi i Južnoj Americi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za hrvatske iseljenike u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Argentini, Čileu, Peruu, Brazilu i Venezueli, kao i za hrvatske građane koji borave u tim zemljama, u subotu ujutro otvorena su biračka mjesta za parlamentarne izbore u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, hrvatskim katoličkim župama i iseljeničkim udrugama.

Biračka mjesta bit će otvorena u subotu i nedjelju od 7 do 19 sati, a najveći odziv očekuje se u subotu poslijepodne i u nedjelju nakon jutarnje mise, kazali su članovi izbornih komisija na nekim biračkim mjestima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dan odluke Hrvatska u srijedu bira novi saziv Hrvatskog sabora Ilustracija Mala škola izbora Znate li gdje i kako glasati?

U SAD-u, gdje prema popisu iz 2001. živi oko 374.000 Hrvata, za zastupnike za Hrvatski sabor glasuje se na pet biračkih mjesta u Washingtonu, Clevelandu, Chicagu, Los Angelesu i San Joseu. Prethodnoj registraciji za izbore u Washingtonu se odazvalo 60-ak birača, a na prošlim parlamentarnih izborima 2003. glasovalo je oko 200 birača. Ukupno je u SAD 2003. glasovalo oko 2.000 birača, a ove godine se očekuje nešto veći broj, jer je dodatno otvoreno biračko mjesto u San Joseu u Kaliforniji, kažu u biračkom odboru u Washingtonu.

U Kanadi, gdje prema popisu iz 2001. živi oko 72.000 Hrvata, u subotu je otvoreno devet biračkih mjesta i to u Veleposlanstvu RH u Ottawi i dva u Generalnom konzulatu RH u Mississaugi, te ostalih šest u Hrvatskim katoličkim župama u Montrealu, Vancouveru, Edmontonu, Calgariju, Ontariju i Manitobi.

Na prošlim izborima 2003. u Kanadi je glasovalo oko 1.850 do 2.000 Hrvata, a ove godine se očekuje veći odziv obzirom na šest novih biračkih mjesta. U prethodnoj proceduri u Kanadi je registrirano oko 900 birača, kazao je za Hinu Mario Livaja, generalni konzul RH u Mississuagi.

U Čileu su u subotu ujutro otvorena su biračka mjesta u glavnom gradu Santiagu, te u Antofagasti na sjeveru zemlje i u Punta Arenasu na krajnjem jugu, gdje žive najbrojnije hrvatske zajednice.

U Santiagu se u prva dva sata izborima odazvalo pet birača, kao i u Antofagasti. Na izborima 2003. u dva dana glasovala su ukupno 24 birača, kazao je za Hinu potpredsjednik izborne komisije u Santiagu Ivan Šare.

U Argentini Hrvati mogu glasovati za Sabor u Veleposlanstvu RH u Buenos Airesu i Konzulatu RH u Rosariu. U Peruu je otvoreno jedno biračko mjesto, u Počasnom konzulatu RH u Limi, u Brazilu dva biračka mjesta u Veleposlanstvu RH u Braziliji i Počasnom konzulatu RH u Sao Paulu, te u Venezueli jedno, u Generalnom konzulatu RH u Caracasu.

Procjenjuje se da u Sjevernoj i Južnoj Americi živi od dva i pol do tri milijuna ljudi hrvatskog podrijetla.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj glasuju za liste 11. izborne jedinice, a Hrvati koji trenutačno borave SAD, Kanadi i zemljama Južne Amerika za liste izborne jedinice prema mjestu prebivališta u domovini (1. do 10. izborna jedinica), odnosno za listu u 12. izbornoj jedinici za zastupnike nacionalnih manjina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene