Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja kazao je na konferenciji za novinstvo u Rijeci da ta politička stranka ne može poduprijeti prijedlog državnog proračuna za 2011.


Hrelja je ustvrdio da se vlada 'nije ničega odrekla niti je zahvatila u krupni kapital'. Prijedlogom proračuna više novca namijenjena umirovljenicima utrošit će se na nove umirovljenike koji se prijevremeno umirovljuju, a stvorila ih je sama vlada svojim nespretnim zakonom, kazao je predsjednik HSU-a. U biti nema nikakvih pomaka, proračun nije ni razvojan ni štedljiv, nego predizboran pa se ponovno lomi preko leđa radnika i umirovljenika, rekao je Hrelja.

Vezani članci Umirovljenik u kupovini, ilustracija (Foto: Getty images) Mizerno prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina: "Mogu za to kupiti jeftine šampinjone. Šampinjone i jaja. Na tome živim" Slika nije dostupna Obećali povećanje mirovina, no saborskim zastupnicima će rasti 500, a "običnim" umirovljenicima 40 kuna

>> Vlada se prilikom izmjena zakona vodila logikom samoposluge

U današnjem priopćenu predsjednik HSU-a pak navodi kako će ponovnim zamrzavanjem mirovina vlada i u idućoj godini još jednom oštetiti gotovo 1,200.000 umirovljenika, za koje se mirovine neće usklađivati s rastom životnih troškova. Premda se u sljedećoj godini predviđa rast od 1,5 posto, vlada je odlučila da se to neće pozitivno odraziti na umirovljenički standard. Odluka je donesena jednostrano, bez ikakva dogovora s partnerima, pa čak i bez najave.

Tim potezom, koji je samo jedan u nizu vladinih odluka na štetu hrvatskih umirovljenika, još se jednom dokazuje potpun izostanak socijalne osjetljivosti, dok se u isto vrijeme građani pokušavaju uvjeriti da vlada daje mirovine. Mirovine u Hrvatskoj, kao uostalom nigdje drugdje, ne daje vlada, a vlada, osim što vrtoglavo nastavlja zaduživati zemlju, pronalazi brojne načine da umirovljenicima iz džepa izbije i posljednju kunu, navodi u priopćenju Hrelja. (Hina)