Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šesti po redu

U subotu se obilježava Hod za život u Zagrebu i Imotskom: ''Svibanj je tradicionalan mjesec, uopće ne gledamo tko kada ima nekakve izbore''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šesti po redu "Hod za život" održat će se u Zagrebu i Imotskom u subotu, 29. svibnja pod geslom "Za zaštitu svakog ljudskog života bez diskriminacije", najavili su u srijedu iz Inicijative Hod za život, obitelj i Hrvatsku.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku mirni je hod građana u znak potpore svakom rođenom i nerođenom djetetu, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji.

"Treću godinu za redom, Hod za život izvjesio je zastave na više lokacija u gradu i drago nam je da i tako imamo priliku iskazati naše vrijednosti i istaknuti ono što je važno, a to je borba za zakonsku i svaku drugu zaštitu života od začeća do prirodne smrti", rekla je koordinatorica zagrebačkog Hoda za život, Andrea Kotnik, na konferenciji za medije.

Dodala je kako su zastave dar dizajnera koji podupiru Hod za život, kao i donatora koji su omogućili tisak na zastave. Što se tiče očekivanog odaziva, Kotnik je navela kako vjeruju da će mnogi građani htjeti doći na Hod za život, kao i prošlih godina, a sve koji se žele pridružiti podsjetila je na potrebu pridržavanja epidemioloških mjera.

Imat će nešto maski koje će dijeliti, ali sudionici bi trebali ponijeti vlastite maske za što veću sigurnost, naglasila je. Kotnik je komentirala i jučerašnje skidanje zastava Hoda u Zagrebu, te navela kako je to već treća godina zaredom da su im zastave vandalizirane.

"Jedino što mogu reći je da svaki građanin Zagreba koji odluči kroz određenu inicijativu organizirati vlastite manifestacije, ima pravo vidjeti svoje zastave i tražiti da se zastave postave. Nije u redu vandalizirati na takav način zastave koje je postavila jedna inicijativa, a to je baš inicijativa građana koji plaćaju poreze i prireze te žive i rade u ovome gradu", istaknula je.

Inicijativa se dijelom financira i iz donacija građana, stoga je takav čin, ocjenjuje, pljuska građanima koji žele pokazati svoje vrijednosti na tih nekoliko dana koliko se zastave mogu vijoriti.

"Svake godine je bilo nekakvih protesta protiv sudionika Hoda život i onoga za što se zalažu i bore. Uvijek je bilo pokušaja da se Hod sabotira različitim inicijativama, ali surađujemo i s policijom i uvijek je to policija rješavala", rekla je Kotnik, dodavši da je moguće da se i ove godine na samom Hodu dogode slični protesti.

Okupljanje u Zagrebu u 11 sati kod HNK

Upitana kako to da su se za termin Hoda za život odlučili baš na dan izborne šutnje, Kotnik je odgovorila kako se Hod za život tradicionalno organizira u svibnju.

"Svibanj je tradicionalno postao mjesec Hoda za život tako da uopće ne gledamo tko kada ima nekakve izbore - inicijativu organiziramo neovisno o tome. To je samo hod građana", poručila je te istaknula simboliku svibnja u kojem se slavi i Majčin dan.

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna šesti po redu U Slavonskom Brodu održan Hod za život: Rijetki od okupljenih nosili su maske

Pročitajte i ovo Hod za život u Osijeku - 3 Došla i Željka Markić Na hodu za život u Osijeku okupilo se stotinjak ljudi, traže zabranu pobačaja i eutanazije: "Pravo na život je temeljno ljudsko pravo. Trudnica je već majka"

Jedan od koordinatora Hoda za život Luka Hudinčec smatra svojom građanskom dužnošću zalagati se za život u demokratskom društvu i protiviti se prekidanju života nerođene djece te ideji, kako kaže, ''ubijanja starijih osoba eutanazijom''.

Okupljanje u subotu u Zagrebu započinje u 11 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta. Okupljeni će krenuti Frankopanskom ulicom pa će kroz Ilicu, Trg bana Jelačića i Prašku ulicu stići do Zrinjevca gdje će biti završni dio programa.

U Imotskom će okupljanje biti na Trgu dr. Franje Tuđmana na Starom kolodvoru u 10,30 sati.

Trudnice i majke najdiskriminiranije na tržištu rada

Koordinatorica zagrebačkog Hoda za život Ivana Penavić rekla je kako se prošle subote Hod za život po prvi puta održao u Slavonskom Brodu, a subotu prije u Osijeku.

"Veliki broj Slavonaca time je pokazao da traže uvažavanje znanstvene činjenice koja iznad svake sumnje govori da svaki ljudski život počinje začećem. Pravo na život je temeljno ljudsko pravo, a svaka trudnica je već majka", rekla je Penavić. Naglasila je da su trudnice i majke danas najdiskriminiranije na tržištu rada.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene