Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) počelo je razmatrati stegovnu odgovornost zamjenice glavnog državnog odvjetnika Božice Cvjetko koju se sumnjiči da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici.


Stegovni postupak protiv Božice Cvjetko održava se iza zatvorenih vrata, a svoju odluku DOV će, kako je najavljeno, naknadno javno
objaviti.

Vezani članci Projekcija fontane (Foto: Dnevnik.hr) Stanovnicima Brezovice je prekipjelo! Uzeli stvar u svoje ruke i sami osmislili rješenje za brojne probleme tog kvarta Obilježavanje Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Na obilježavanje Dana antifašističke borbe stigli Milanović, Mesić, Josipović... Grabar-Kitarović nije poslala ni izaslanika

Cvjetko nije nazočila sjednici DOV-a zbog bolesti. Kako se neslužbeno doznaje, svoju obranu uputila je pismenim putem, a pred DOV-om ju je zastupao odvjetnik Ratko Žurić.

Stegovni postupak protiv Cvjetko pokrenut je krajem rujna prošle
godine na zahtjev njezinog šefa, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji ju tereti da je zataškavanjem zlostavljanja u Brezovici zlouporabila svoj položaj i teško naštetila ugledu državnog odvjetništva. Bajić traži razrješenje svoje zamjenice, što je najteža kazna koju DOV može odrediti.

Za trajanja stegovnog postupka Cvjetko nije bila suspendirana jer je tadašnji saziv DOV-a ocijenio da za njeno udaljenje s dužnosti "nema osnove". Na takvu je odluku navodno utjecao dugogodišnji staž Božice Cvjetko i stav članova DOV-a da ona neće utjecati na rad tog tijela i državnog odvjetništva u "slučaju Brezovica".

Tražeći njezino razrješenje Bajić je izjavio kako je utvrđeno da
kriminalistička obrada o navodnim zlostavljanjima u Caritasovom domu nije provedena do kraja jer je Cvjetko dopisom od zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva zatražila da se predmet stavi "u arhivu".