Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unaprijeđenje upravljanja

HNS predlaže izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz HNS-a su u petak uputili u javnu raspravu prijedlog izmjena Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, kojim žele unaprijediti upravljanje državnom imovinom, ubrzati proceduru i rasteretiti državne službe koje trenutno raspolažu tim nekretninama.

Predsjednik HNS-ova Kluba zastupnika Milorad Batinić istaknuo je na konferenciji za novinare da se prijedlogom, koji će nakon javne rasprave biti upućen u saborsku proceduru, želi decentralizirati sustav upravljanja državnim nekretninama njihovim darovanjem jedinicama lokalne samouprave.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Zagreb Stambena politika Kako do stana u Hrvatskoj? Oni tvrde da imaju plan za siguran krov nad glavom

Smatramo da će gradovi i općine daleko učinkovitije upravljati darovanim nekretninama, kaže Batinić.

Darovale bi se nekretnine u zoni gradnje obuhvaćene prostorno planskim dokumentima, koje nisu od interesa za regionalnu samoupravu i od posebnog strateškog, razvojnog i gospodarskog interesa za Hrvatsku, kao i nekretnine koje trenutno nisu obuhvaćene planom upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, među kojima je velik broj vojnih objekata koji trenutno nisu u funkciji.

O 'čišćenju Srba' - 'Tomašić i HDZ širenjem netrpeljivosti žele doći na vlast'

Predviđeni su i načini i uvjeti prodaje darovanih nekretnina uz Vladinu suglasnost, kao i raspodjela prikupljenih sredstava. Tako bi 40 posto sredstava išlo u državni proračun, kao potpora jedinicama lokalne samouprave koje ne mogu osigurati svoj dio sredstava za sufinanciranje iz fondova EU-a, a 60 posto bi pripalo jedinicama lokalne samouprave kao namjenska sredstva za kapitalne rashode.

Propisali smo i obveze Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i Vlade, te definirali rokove, što prije nije bio slučaj, rekao je Batinić odbacivši tvrdnje da će to dovesti do rasprodaje državne imovine.

HNS-ov saborski zastupnik i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić kazao je kako će zakonski prijedlog pridonijeti jačanju konkurentnosti jedinica lokalne samouprave i omogućiti im bolje apliciranje za sredstva iz fondova EU-a i njihovo korištenje. Podsjetio je da su preduvjeti za dobivanje tih sredstava riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Želimo da državna imovina bude u funkciji stvaranja novih vrijednosti, umjesto što koči razvoj lokalne samouprave, naglasio je Škvarić. Javna rasprava bit će otvorena do 23. svibnja, a prijedlog izmjena zakona nalazi se na HNS-ovoj web stanici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene