Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug visok gotovo 46 milijardi eura

HNB: Vanjski dug Hrvatske se povećao za 1,2 milijardi eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje bruto inozemnog duga Hrvatske na kraju 2010. iznosilo je 45,8 milijarde eura, objavio je HNB u svom redovitom biltenu.

U odnosu na usporedive podatke s kraja 2009., stanje inozemnog duga povećalo se tijekom 2010. za 1,2 milijarde eura.'Intenzitet zaduživanja domaćih sektora posebno je bio izražen u četvrtom tromjesečju, kada su neto transakcije iznosile 0,8 milijardi eura, a većina tog prirasta odnosila se na poslovne banke', priopćio je HNB.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vanjski dug Hrvatske iznosi 30 milijardi i 920 milijuna kuna Slika nije dostupna Vlada: 'Hrvatska nije u financijskoj krizi, puna potpora HNB-u'

>> Novo tajanstveno zaduživanje Banskih dvora

Dug središnje države na kraju 2010. dosegnuo je 5,9 milijardi eura, a godišnjem porastu od 0,7 milijardi eura najviše je pridonijelo izdanje obveznice vrijedne 1,25 milijardi dolara na američkom tržištu u srpnju. Nakon toga Vlada je samo refinancirala dospjele obveze. To je bila politika Ivana Šukera, a istim putem je nastavila i nova ministrica financija Martina Dalić.

Osim sektora države, inozemno su zaduživanje u prošloj godini prilično intenzivirala i javna poduzeća, a prirast njihova duga je iznosio 0,7 milijardi eura. Većina novih dugovanja realizirana je tijekom prvih devet mjeseci, nakon čega je uslijedila stagnacija, stoji u analizi HNB.

Nelikvidnost se povećala za 3,1 milijardi kuna

Preliminarni podaci pokazuju da su i prihodi konsolidirane središnje države u 2010. iznosili 110,8 milijardi kuna, što je za 2,9% manje u odnosu na 2009. godinu. Nepovoljan utjecaj gospodarske krize u najvećoj mjeri se ogledao u prihodima poreza na dobit, koji su smanjeni gotovo za trećinu, izračunao je HNB. Padu prihoda znatno su pridonijeli i prihodi socijalnih doprinosa zbog smanjenja broja zaposlenih i prosječnih bruto plaća, a valja napomenuti da su navedena kretanja posljedica i porasta nelikvidnosti u gospodarstvu. naime, prijavljeni neplaćeni računi tvrtki na osnovi poreza i doprinosa povećani su za 3,1 milijardi kuna u odnosu na kraj 2009. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene