Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guvernera HNB-a zabrinjava vanjski dug

Rohatinski: Najgore je prošlo, slijedi nam dug oporavak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Rohatinski kaže kako je ključ za izlazak iz krize stabilna kuna i kontrola vanjskog duga.

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u intervjuu za američki financijski časopis Dow Jones Newswires kazao je kako je ključ za izbjegavanja još gore krize, u kakvu su 'upale' neke susjedne zemlje, održavanje stabilne kune i kontrola vanjskog duga.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ilustracija inflacija, kamate... Veće plaće, bolji život? Ovo su ekonomska očekivanja HNB-a za iduću godinu

Najgore je iza nas

Rohatinski smatra kako je za Hrvatsku vrijeme najgore krize prošlo, te da sada započinje postepen oporavak. U Hrvatskoj je, rekao je, ključan turizam koji je ponovno u porastu, a i posrnula industrija se ipak pomalo počela oporavljati. 'Nagli pad ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj je sada gotov, no oporavak će biti polagan i dug', dodao je guverner HNB-a.

Zabrinjavajući vanjski dug

Hrvatski BDP je u drugom kvartalu ove godine pao za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je ipak nešto manji pad u odnosu na prva tri mjeseca 2009. Rohatinski očekuje kako će se pad BDP-a i dalje smanjivati u posljednja dva kvartala, što bi nas na kraju trebalo dovesti do brojke od 5,5 posto. Najviše ga ipak, zabrinjava veliki vanjski dug, koji iznosi 87% BDP-a, tj. oko 40 milijardi eura. Rohatinski je kazao kako je moguće da će Hrvatska, koja je u svibnju posudila novih 750 milijuna eura, ove jeseni možda morati zatražiti i novu pozajmicu kako bi se pokrio deficit u državnom proračunu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene