Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'HNB nesposobna kontrolirati inflaciju u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske stranke prava, Anto Đapić, ocijenio je danas kako je vodstvo Hrvatske narodne banke nesposobno kontrolirati inflaciju i rast cijena u Hrvatskoj.

Đapić je na konferenciji za novinare također izjavio da Republika Hrvatska nikako ne smije odustati od proglašenog Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP), unatoč pritiscima iz Europske unije.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

Procijenivši kako je Hrvatska među najzaduženijima u svijetu u odnosu na bruto domaći proizvod, predsjednik HSP-a ustvrdio je da HNB i njegovo vodstvo nije ništa učinilo protiv rasta inflacije i cijena u Hrvatskoj, te kako se "ponašaju kao da ih se to ne tiče".

Đapić je kritizirao i hrvatsku Vladu, rekavši kako Vlada "manifestira amaterizam" apelima da kompanije ne podižu cijene, umjesto da provode mjere ekonomske politike.

Zato je zatražio da na slijedećoj saborskoj sjednici Vlada podnese izvješće o stanju gospodarstva u Hrvatskoj i ulozi HNB-a u ovoj situaciji.

Govoreći o vanjskoj politici, predsjednik HSP-a Đapić je rekao kako Slovenija i Italija vrše pritiske na Hrvatsku radi vlastitih interesa i žele prebaciti (njihov) problem oko ZERP-a na sukob Hrvatske i EU-a.

Istaknuo je i da Slovenija "zloupotrebaljava svoje trenutni položaj predsjedateljice EU-om te prešućuje da je i sama proglasila svoj ZERP kao i Italija".

Đapić je rekao i da su netočne tvrdnje slovenskih dužnosnika da ZERP prejudicira razgraničenje Hrvatske i Slovenije.

Napomenuo je i kako je Slovenija blokirala nekoliko poglavlja
pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, no ocijenio je da to "ne mora biti dramatično". Podsjetio je da je i Poljska svojedobno imala zastoj u pregovorima s EU-om ali da su se nakon zastoja pregovori intenzivirali i uspješno završili.

Đapić je zaključio kako stoga Hrvatska nikako ne smije odustati od ZERP-a kao svoga prava.

Predsjednik HSP-a predložio je da premijer Ivo Sanaderu obavi konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka u vezi sa ZERP-om, te da se na slijedećoj sjednici Hrvatskog sabora provede rasprava o vanjskoj politici Republike Hrvatske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene