Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske stranke prava, Anto Đapić, ocijenio je danas kako je vodstvo Hrvatske narodne banke nesposobno kontrolirati inflaciju i rast cijena u Hrvatskoj.


Đapić je na konferenciji za novinare također izjavio da Republika Hrvatska nikako ne smije odustati od proglašenog Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP), unatoč pritiscima iz Europske unije.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Đapić je diktator i novi Staljin!' Slika nije dostupna Đapić nakon zahtjeva za ostavkom ostaje na čelu HSP-a

Procijenivši kako je Hrvatska među najzaduženijima u svijetu u odnosu na bruto domaći proizvod, predsjednik HSP-a ustvrdio je da HNB i njegovo vodstvo nije ništa učinilo protiv rasta inflacije i cijena u Hrvatskoj, te kako se "ponašaju kao da ih se to ne tiče".

Đapić je kritizirao i hrvatsku Vladu, rekavši kako Vlada "manifestira amaterizam" apelima da kompanije ne podižu cijene, umjesto da provode mjere ekonomske politike.

Zato je zatražio da na slijedećoj saborskoj sjednici Vlada podnese izvješće o stanju gospodarstva u Hrvatskoj i ulozi HNB-a u ovoj situaciji.

Govoreći o vanjskoj politici, predsjednik HSP-a Đapić je rekao kako Slovenija i Italija vrše pritiske na Hrvatsku radi vlastitih interesa i žele prebaciti (njihov) problem oko ZERP-a na sukob Hrvatske i EU-a.

Istaknuo je i da Slovenija "zloupotrebaljava svoje trenutni položaj predsjedateljice EU-om te prešućuje da je i sama proglasila svoj ZERP kao i Italija".

Đapić je rekao i da su netočne tvrdnje slovenskih dužnosnika da ZERP prejudicira razgraničenje Hrvatske i Slovenije.

Napomenuo je i kako je Slovenija blokirala nekoliko poglavlja
pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, no ocijenio je da to "ne mora biti dramatično". Podsjetio je da je i Poljska svojedobno imala zastoj u pregovorima s EU-om ali da su se nakon zastoja pregovori intenzivirali i uspješno završili.

Đapić je zaključio kako stoga Hrvatska nikako ne smije odustati od ZERP-a kao svoga prava.

Predsjednik HSP-a predložio je da premijer Ivo Sanaderu obavi konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka u vezi sa ZERP-om, te da se na slijedećoj sjednici Hrvatskog sabora provede rasprava o vanjskoj politici Republike Hrvatske.