Hrvatska će godinu završiti s rastom BDP-a od 2,7 posto, a pozitivan trend, predviđaju u HNB-u, nastavit će se i u 2019. godini.

Galerija


Nakon što se rast realnog BDP-a tijekom drugog tromjesječja intenzivirao u odnosu na prethodna tri mjeseca, u trećem je tromjesječju njegova dinamika rasta oslabila. Takva kretanja u najvećoj mjeri odražavaju slabljenje izvoza robe i usluga te istovremeno relativno snažan rast ukupnog uvoza, doznaje se na brifingu u HNB-u.

Vezani članci Kolika je plaća radnicima u Hrvatskoj? - 3 Statistika pokazuje lagani rast prosječne neto plaće. No mnogima je ona i dalje nedosanjan san Hrvatska kuna, ilustracija Kamate na stambene kredite u 2020. godini padaju, BDP će rasti 2,8 posto, no za veći rast potrebne su reforme

Ipak iz HNB-a kažu da bi se na razini čitave 2018. godine realni BDP mogao bi se povećati za 2,7 posto, a ista stopa rasta mogla bi se ostvariti i u 2019. godini, uz jačanje domaće i slabljenje inozemne potražnje.

Nadalje, iz HNB-a u 2019. godini očekuju i dinamiziranje rasta broja zaposlenih i pad stope nezaposlenosti, nakon čega bi povoljna kretanja mogla ipak usporiti.

HNB predviđa i dalje mogućnost relativno snažnog rasta plaća, pod utjecajem manjka radne snage u pojedinim dijelovima gospodarstva i povećanja plaća u javnom sektoru.

Kad je u pitanju inflacija, HNB očekuje njezino ubrzanje za 2018. godinu na razini od 1,5 posto te ističe da je to ponajviše rezultat ubrzanja godišnjeg rasta cijena energije. Inflacija bi, međutim, u 2019. godini mogla usporiti, u velikoj mjeri zbog očekivanog smanjenja doprinosa cijena energije te učinka smanjenja stope PDV-a na određene proizvode.

U HNB-u predviđaju i nastavak trenda poboljšanja relativnih pokazatelja inozemne zaduženosti.

Na kraju napominju da kad je riječ o fiskalnim kretanjima, prema projekcijama Ministarstva financija u 2018. godini, moglo bi doći do pogoršanja salda opće države, pri čemu bi manjak mogao iznositi -0,5 posto BDP-a, a slično u HNB-u očekuju i za 2019. godinu.

Europska komisija, s druge strane, u jesenskim je prognozama za Hrvatsku očekivala višak od 0,2 posto BDP-a u 2018. te 0,4 posto BDP-a u 2019. godini.