Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hitne mjere za zaštitu malodobne djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom stravičnog otkrića dvoje mrtve novorođenčadi u Staroj Gradiški, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić zatražila je hitno izvješće nadležnog centra za socijalnu skrb i uputila preporuku za hitno poduzimanje mjera za zaštitu malodobne djece, prvenstveno adekvatnim smještajem izvan obitelji, ako je ostanak u obitelji ugrožavajući za njih.

Pravobraniteljica je preporučila da se djeca zaštite od medijske eksponiranosti koja ih može traumatizirati i ostaviti trajne posljedice, stoji u priopćenju iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Staford, ilustracija (Foto: Getty Images) doznaje Dnevnik Nove TV Ne ide u istražni zatvor: Vlasnik staforda koji je usmrtio 82-godišnju ženu branit će se sa slobode

U skladu s tim preporučeno je uključivanje djece u psihosocijalni program te kontinuirani nadzor i rad s obitelji uz uključivanje u obiteljsko savjetovalište, kako bi se u budućnosti prevenirali i izbjegli tragični događaji.

U svom obraćanju Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi te
Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pravobraniteljica je preporučila hitnu realizaciju mjera koje su zacrtane Nacionalnim planom aktivnosti za dobrobit, prava i interese djece od 2006. do 2012. godine.

Mjere predviđaju ustrojavanje savjetovališta i centara za planiranje obitelji i reprodukcijskog zdravlja u cilju smanjenja smrtnosti novorođenčadi, te sustavno praćenje i zdravstveni nadzor svih žena u trudnoći, porođaju i nakon porođaja.

Mjerama se potiču preventivne aktivnosti kao što su ustrojavanje mobilnih savjetodavnih timova stručnjaka na ruralnim i teško dostupnim područjima te provedba kampanja s ciljem informiranja javnosti, posebice trudnica, o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju u slučaju rođenja neželjenog djeteta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene