Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tovna goveda

Hit na hrvatskim pašnjacima: Žive na otvorenom, troše malo hrane, otporna, daju više mesa i donose zaradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnja perjanica hrvatske poljoprivrede - uzgoj tovnih goveda, s 400.000 pala je na svega 130.000 grla. Istodobno i dalje se zatvaraju farme muznih krava.

Tračak nade dolazi iz Francuske odakle je stigla skupocjena i brendirana vrsta goveda koja na hrvatskim pašnjacima već postaje pravi hit.

Ivan iz Komuševca kraj Čazme još jesenas je bio mljekar, danas je uzgajivač brendirane francuske pasmine goveda - Salers. "Puno lakši je posao nego s kravama, nisu toliko zahtjevne, sa muznim kravama to je troduplo veći posao", kaže Ivan Perčec, uzgajivač Salers goveda.

Žive na otvorenom, troše malo hrane, otporna su, daju više mesa i donose zaradu.

"Ako ide tele dalje u tov može se računati minimalno tri eura žive vage, ako ide za daljnji uzgoj, dakle, za rasplod, onda je cijena 4 eura", kaže Mirko Devčić iz Udruge Salers Croatia.

Za godinu dana Ivan će vidjeti prve rezultate. S Europom u dvorištu, njegov sin ne razmišlja o odlasku. "Završio sam srednju gospodarsku školu - smjer poljoprivredni gospodarstvenik i namjeravam dalje ostati na gospodarstvu", kaže Jurica Perčec.

Niske otkupne cijene mlijeka devastirale su hrvatske farme, posebno u Slavoniji. Istodobno, za kilogram ramsteka ovog goveda Francuzi plaćaju 22 eura. Stručnjaci kažu, njihov tovni ili rasplodni uzgoj velika je šansa.

"Prije svega Lika, Gorski Kotar, Dalmatinska zagora i brdski dijelovi Slavonije i Baranje imaju jednu veliku šansu da uđu u taj program",smatra Ernest Nad iz HGK Osijek.

Uzgoj se već širi na području Bjelovara, Koprivnice i Like, na redu je istok. U planu je uvesti još 1000 grla i osnovati regionalni uzgojni centar. Uz povoljnu kreditnu liniju i pašnjake - posrnulo stočarstvo moglo bi dobiti novu priliku.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene