Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotove pripreme

Hipodrom je spreman za Papu, vjernici stalno pristižu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hipodrom je spreman za veliku misu i Papu. Organizatori upozoravaju vjernike da dođu što ranije i izbjegnu gužve. Osiguranje će biti u vrijeme mise, na najvišem nivou.

Baš kako to i zaslužuje najčuvanija osoba na svijetu. Papa Benedikt XVI. kroz grad Zagreb vozio se pod pojačanim mjerama osiguranja. Uz pratnju razdraganog mnoštva. Najvažniji dio sigurnosti ustvari je bio nevidljiv. Raspoređeni svakih pedesetak metara, policajci su detaljno kontrolirali, pregledavali, ali i čuvali Svetog Oca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provjereno među specijalcima Oni su bili spremni položiti svoje živote za Papu Slika nije dostupna Obitelji, budite hrabre! Statistike protiv Papinih poruka: Svaki peti brak u Hrvatskoj propada!

Mjere osiguranja danas su posvuda bile u samom svjetskom vrhu. Svaka trasa kojom Papa prolazi posebno je sigurnosno nadzirana i obrađena. Temeljito pregledavanje svakog vjernika za bdjenje s Papom, mladi su shvatili časno i odgovorno. Oni koji su mu bili najbliže, birani su profesionalci. Ljudi koji uvijek vladaju situacijom. Imaju oko sokolovo i moraju biti nepogrešivi. Takav posao od njih se očekuje i sutra.

Raspjevani i veseli hodočasnici pristižu iz svih krajeva Hrvatske. Sve je spremno za euharistijsko slavlje na hipodromu. 'Dobar je osjećaj. Malo umorni od vlaka, ali dobro je', kaže jedan od mnogobrojnih pristiglih vjernika. Dosad je podijeljeno više od 300 tisuća ulaznica. No i oni koji je nemaju ne moraju strahovati. Kapacitet je neograničen.

Organizatori se pobrinuli za sve

'Od naših redara na ulazima dobit će ulaznicu i bez problema će moći ući na prostor', ističe Robert Šreter, tajnik odbora za doček Pape. Predviđena su dva ulaza, uz poseban prilagođen hendikepiranim osobama. Postavljene su dvije ambulante, a bit će tu i 200 medicinskih sestara. Pitka voda i sanitarni čvor također su osigurani. Hipodrom je otvoren od ponoći. Tko ranije dođe bit će bliže oltaru.

'Trebali bi svi oni koji misle biti sudionici misnoga slavlja na hipodromu doći do 8, odnosno 8 i 30. Upravo zato da se ne bi stvorili čepovi', kaže Šreter. Najveći čepovi očekuju se na naplatnim postajama Lučko i Ivanja Reka. Uz ekipe na terenu dispečeri Hrvatskog autokluba rade neprestano. 'Vozače koji dolaze osobnim vozilima upozoravam da neće biti moguće parkiranje oko hipodroma i da u planirano vrijeme putovanja ukalkuliraju činjenicu da su najbliža parkirališna mjesta udaljena barem pola sata hoda', napominje Ljiljana Cmrk iz HAK-a.

S obzirom na to da će i prometnice na Papinoj ruti biti zatvorene po pola sata, preporučuje se korištenje javnog prijevoza. Bit će obustavljene sve autobusne linije koje prometuju s glavnog kolodvora prema Novom Zagrebu. Uz 24-satnu telefonsku i radio podršku, ZET je osigurao i dodatne linije. 'Tijekom cijele noći sve redovne, noćne tramvajske linije bit će znatno pojačane dodatnim kapacitetima i to osobito one čije trase uobičajeno prolaze u zoni zagrebačkog hipodroma', naglasio je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Vremenska prognoza nije obećavajuća. Najavljene su česte izmjene sunca i lokalnih pljuskova. Slobodno ponesite sunčane naočale i kabanicu. Kišobran nemojte, jer je zabranjen. Kao i oštri predmeti i naravno oružje. No plastične boce, prijenosne sjedalice i dječja kolica mogu se unijeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene