Šibenski HGSS-ovci su u petak spasili dvoje stranaca koji su planinarili na Dinari. Navode da raste interes za posjet najvišem vrhu Hrvatske, no i upozoravaju planinare kako da se pripreme za put na koji kreću.

Galerija Akcije spašavanja na Dinari - 6 Akcije spašavanja na Dinari - 4 Akcije spašavanja na Dinari - 3 +2 Akcije spašavanja na Dinari - 2

U petak u 12:30 na dežurni telefon HGSS stanice Šibenik od centra 112 stigla je dojava da je na području Dinare ozlijeđeni strani državljanin kojemu je potrebna pomoć pri silasku zbog pada i ozljede glave.

Vezani članci Spašavanje na Velebitu - 4 Belgijanci se izgubili na Velebitu pa ih HGSS tražio dronom: Otkrili što je bila sretna okolnost u ovom slučaju Na Kavkazu preminulo najmanje petero planinara Stradali u mećavi: 19 planinara zahvatila snježna oluja, petero ih poginulo, žena umrla vodiču na rukama

Na teren je izašlo šest HGSS-ovaca, a helikopter i članovi posade su stavljeni u pripravnost. Nakon uspješnog lociranja i u razgovora s ozlijeđenim muškarcem, pomažu mu pri spuštanju u podnožje Dinare. Unatoč ozljedama, muškarac je bio pokretljiv i u dobrom općem fizičkom stanju.

Troje HGSS-ovaca odlazi s ozlijeđenim. Javljaju ostalima da se spuste s planine put Knina te da ih pokupe u selu Glavašu gdje će se oni spustiti.

Još jedna nesreća

Za vrijeme njihova spuštanja u 18 sati na Dinari, do njih dolaze dva strana državljanina. Obavještavaju ih o još jednoj nesreći. Naime, strana državljanka je pala i zadobila ozljede glave od kojih je neko vrijeme bila u nesvijesti. Navode da nije u stanju samostalno se spustiti s planine.

Ekipa HGSS-ovaca se odvaja i dijeli na dvije grupe. Jedan dio nastavlja s ozlijeđenim muškarcem do podnožja gdje ga predaje timu Hitne medicinske pomoći, a drugi dio ekipe ponovno se penje na Dinaru i dolazi do ozlijeđene žene.

S obzirom na to da je u međuvremenu pao mrak, nema mogućnosti za potporom iz zraka. Nakon pružene prve pomoći, stavljaju ženu na nosiljku i kreću prema podnožju Dinare. U susret im dolaze još tri HGSS-ovca, koji su se u međuvremenu spustili s Dinare i preko Knina i Kijeva stigli u selo Glavaš.

Nakon dva sata spuštanja krševitom i uskom stazom stižu u selo te ženu predaju timu Hitne medicinske pomoći na daljnju obradu. Vraćaju se u bazu oko 1:00 sat.

Poslali upozorenje

Iz HGSS-a navode da već neko vrijeme bilježe kako je dosta porasla posjećenost najvišeg vrha Hrvatske što za sobom povlači i veće mogućnosti nesreća.

"Stoga još jednom upozoravamo planinare i ljubitelje prirode da se dobro pripreme za odlazak u prirodu, da imaju adekvatnu opremu, da ponesu dovoljno vode, da ne idu sami u planinu te da posebno budu oprezni pri silasku jer su tada već umorni, a za nesreću ne treba puno", upozoravaju iz HGSS-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju