Članovi HGSS Stanice Šibenik bili su u ekspediciji kad je jednom planinaru pozlilo.

Galerija


Sredinom veljače na ekspediciji na najviši vrh Južne Amerike, Aconcaguu, koji se nalazi na 6962 metra nadmorske visine, došlo je do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja planinaram kojemu je bilo potrebno brzo spuštanje do helikoptera i hitan transport do liječnika.

Vezani članci Sandale HGSS će imati pune ruke posla ove zime, pogledajte prizor od kojeg im je pao mrak na oči HGSS spašavanje na Srednjem Velebitu - 2 Nesreća na Velebitu: Ozlijeđenu penjačicu spašavali GSS-ovci, helikopter je prebacio u splitsku bolnicu

Prilikom spuštanja s drugog visinskog kampa Colera na visini od skoro 6000 metara nadmorske visine, član ekspedicije zatečen je u jako lošem stanju, s vidljivim su znakovima visinske bolesti, dehidracije i hipoglikemije, javlja HGSS.

Zbog stanja u kojem se nalazio, bila je potrebna je hitna evakuacija sa 6000 metara nadmorske visine u prvi visinski kamp Nido de Condores koji se nalazi na 5400 metara nadmorske visine, gdje je čekao helikopter.

Nakon liječničke kontrole, unesrećeni je hitno prebačen u vojnu bolnicu na daljnje liječenje. Zbog teškog zdravstvenog stanja i zahtjevnosti terena, dva člana ekspedicije i ujedno članovi HGSS Stanice Šibenik pomogli su u višesatnom spuštanju unesrećenog do helikoptera.