Makarski HGSS objavio je na svojoj stranici na Facebooku detalje akcije u kojoj je u ponedjeljak spašen planinar iz Zagreba.

Galerija


Kako su napisali, 63-godišnjak iz Zagreba krenuo je sam u osvajanje vrhova na Biokovu. Nakon uspona na vrh planinar više nije imao snage za povratak. Našli su ga iznemogla i pothlađena.

Vezani članci Zbog nesuvislih SMS-ova noćna potraga u okolici Ogulina Zbog nesuvislih SMS-ova noćna potraga na području Ogulina: Na teren izašli HGSS, MUP, potražni pas i dron Izletnik se na Biokovo penjao u tenisicama (Foto: Facebook/HGSS Stanica Makarska) HGSS spasio izletnika: Na snijegom prekrivreno Biokovo krenuo u tenisicama

Iz HGSS-a upozoravaju da se u osvajanje planina ne ide sam te da pečat u planinarskoj knjižici ne vrijedi ugrožavanja vlastitog života.

"Dana 15. listopada u 16:40 sati na dežurni telefon HGSS stanice Makarska zatražena je pomoć od planinara iz Zagreba (63) koji se nalazio na Biokovu, predio Baškovića staje na 1380 metara nadmorske visine.

Na teren je izašlo osam spašavatelja HGSS stanice Makarska s dva vozila. Prikupljenim informacijama saznali su da se radi o planinaru koji se uputio s Vošca na vrh Veliki Šibenik. Prilikom povratka s vrha zbog iznemoglosti, malaksalosti i pothlađenosti nije mogao dalje, a nalazio se na planinarskoj stazi oko dva sata hoda od biokovske ceste.

U 19:39 spašavatelji dolaze do unesrećenog, koji se ipak uspio dovući do planinarske kuće Slobodan Ravlić na Lokvi. Pregledom je utvrđeno da nije ozlijeđen, već samo iznemogao i promrzao jer sa sobom nije ponio adekvatnu odjeću ni hranu koju je ostavio u većem ruksaku pored pješačke staze kada je krenuo na turu.

Nakon utopljavanja i okrepe u planinarskoj kući uslijedio je povratak u 20:30 markiranom stazom uz pratnju do Vošća i vozilom u podnožje planine. Akcija je završena u 23:22, kada su se spašavatelji vratili u bazu.

Osnovno je pravilo prilikom posjeta planinama da se nikada ne ide sam, a ovakvim neodgovornim ponašanjem pojedinci su zbog pečata u planinarskoj knjižici u stanju ugroziti i vlastiti život", napisali su na Facebooku članovi HGSS Stanice Makarska.