Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hebrang novi predsjednik kluba zastupnika HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u novom sazivu Hrvatskog sabora bit će Andrija Hebrang.

Hebrang će sutra, nakon što se Sabor konstituira, u ime HDZ-ovog i ostalih klubova vladajuće koalicije Saboru na usvajanje predložiti izmjene Zakona o djelokrugu ministarstava i Zakona o državnoj upravi, temeljem kojih će u subotu zastupnici glasovati o povjerenju novoj Vladi u cijelosti.

Pročitajte i ovo Zastupnik u Skupštini Srbije gleda pornić afera u susjedstvu VIDEO Zastupnik na mobitelu gledao pornić u Skupštini, "akcija" je trajala minutu i pol Tomislav Sokol IZBJEGAVANJE KAOSA Hrvatski europarlamentarac o novim mjerama u EU: "Neke države su iskorištavale sustav i dodavale različite uvjete za ulazak"

Potvrdio je to večeras novinarima predsjednik HDZ-a i mandatar Ivo Sanader, nakon sjednice Kluba HDZ-a, na kojoj je za predsjednika tog kluba izabran Hebrang, a za potpredsjednike Ivanka Roksandić, Mario Zubović i Krunoslav Markovinović.

Sanader je kazao da će danas biti napisani prijedlozi spomenutih zakona, po kojima će nova vlada imati 15 umjesto dosadašnjih 13 ministarstava (nova ministarstva su ona turizma te regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva).

Dodao je da bi Sabor te zakone sutra, na izvanrednoj sjednici nakon konstituiranja, trebao raspraviti i izglasati, Predsjednik Republike potpisati, kako bi mogli biti objavljeni u Narodnim novinama, a da bi Sabor potom, u nastavku izvanredne sjednice u subotu, temeljem tih zakona mogao glasovati o povjerenju novim ministrima i Vladi u cijelosti.

Sabor sutra, odmah po konstituiranju, treba izabrati četiri radna
tijela nužna za daljnji rad parlamenta, kojima će na čelu biti
HDZ-ovci, a doznaje se da će predsjednik Mandatno-imunitetnog
povjerenstva ostati Damir Sesvečan, Vladimir Šeks će, uz mjesto
potpredsjednika Sabora, predsjedavati Odborom za Ustav i poslovnik, Dražen Bošnjaković Odborom za zakonodavstvo, a Nevenka Majdenić ostaje na čelu Odbora za izbor i imenovanja.

Doznaje se i da će Josip Sesar ostati na dužnosti tajnika Sabora, ali da njegova dosadašnja zamjenica i tajnica plenarne sjednice Jadranka Blažević odlazi u mirovinu, te će na njezino mjesto doći Ivan Bukarica, sadašnji pomoćnik tajnika Sabora.

Upitan je li moguće da Sabor, ne uspiju li se SDP i HNS dogovoriti oko dva mjesta potpredsjednika Sabora koja pripadaju oporbi, odgodi glasovanje o ta dva potpredsjednička mjesta, budući predsjednik Sabora Luka Bebić odgovorio je kako je moguće ta mjesta ostaviti nepopunjenima, ali i da po saborskom Poslovniku postoji mogućnost da se, na prijedlog desetine zastupnika, glasuje o više kandidata za ta mjesta.

Na novinarski upit je li se s predsjednikom države i vrhovnim
zapovjednikom Oružanih snaga Stjepanom Mesićem konzultirao o tome da dosadašnji ministar gospodarstva Branko Vukelić postaje novi ministar obrane, Sanader je odgovorio da je to "suvišno pitanje".

Novinare je zanimalo i je li istina da je Vukelić, kojega HDZ
predlaže za novog ministra obrane, početkom 1990-ih u Karlovcu
izbjegavao mobilizaciju pravdajući se psihičkim problemima, na što je Vukelić kazao da je to "obična laž" i da karlovački Ured za obranu ima sve podatke.

Isto pitanje novinari su postavili Sanaderu, koji je odgovorio kako
nema nikakve informacije o tome, rekavši i da je onaj tko plasira
takve informacije trebao s njima u javnost izaći prije četiri godine
kada je Vukelić imenovan ministrom gospodarstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene