Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je u javnost izašao podatak da je dr. Vesna Bosanac ispitana zbog zahtejva srbijanskog tužiteljstva zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang je za Dnevnik Nove TV kazao da možemo očekivati još stotine optužnica protiv hravtskih branitelja.


'To sigurno nije posljednja optužnica. Prema informacijama koje posjedujem slijede optužnice za još stotine branitelja. To hrvatska politika mora prekinuti, to je naš prioritetni interes. Tu se nitko ne može izvlačiti da se radi o pravosudnom pitanju, ovo je čisto politiziranje Domovinskog rata od strane Srbije', rekao je Hebrang.

Vezani članci Sarajevo: Zgrada Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Dvojica hrvatskih državljana optužena za ratni zločin: Ubili sedmero civila, ranili trudnicu? Ilustracija Posudile gotovo pola milijuna kuna lažući o smrtno bolesnom djetetu: Biste li povjerovali u jedan detalj iz njihove priče?

>> Dr. Bosanac: Ne želim dizati buku jer su 'oni' tada sretniji

Hebrang kaže da Srbija podiže optužnice protiv hrvatskih branitelja na temelju zakona kojim su se proglasili nadležnim i za zločine na području Hrvatske. 'Mislim da je prihvaćanje i postupanje po njima s naše strane narušavanje suvereniteta', poručio je predsjednik Kluba HDZ-a.

'To su optužnice temeljene na lažima i iskazima izvučenima mučenjem. To nema veze s pravosuđem već je to čisti politički akt agresora koji je vojno poražen i sada želi ovakvim političkim tzv. pravosudnim potezima to neutralizirati i preokrenuti u vlastitu korist. Hrvatska to ne smije dozvoliti', poručio je Hebrang.

Pupovac: Začuđen sam izjavom Hebranga

Milorad Pupovac, zastupnik SDSS-a za Dnevnik Nove TV je komentirao Hebrangovu izjavu da možemo očekivati još stotinu optužnica iz Srbije.

'Mislim da nije riječ o odgovornoj izjavi i mislim da s takvim izjavama se samo unosi nemir i samo doprinosi ometanju pravosuđa. Začuđen sam takvom izjavom Hebranga koji ne vidi cjelinu problema niti napore koji se poduzimaju između predsjednika država, valjda i posebno tužiteljstava koje imaju obavezu da to ratno nasljeđe skinu s vrata onima kojima ne smije biti na vratu, a s druge strane da sagleda one slučajeve gdje postoje objektivni razlozi u sumnju za počinjenje kaznenog djela.

Što se tiče slučaja dr, Vesne Bosanac vjeruje da je ovo jedan od zaostalih slucajeva o kojima hrvatsko i srpsko tužiteljstvo imaju razmjenu te da će biti razriješeni i u skladu s pravnom procedurom riješeni. 'Očekujem da više ne operecuju medudržavne odnose i da ne opterećuju ljude koji ne bi smjeli biti predmetom optužbi kao što je slučaj svih ovih godina bez obzira je li riječ o pripadnicima srpske nacionalnosti ili pripadnika hrvatske nacionalnosti kao što je to posljednjih nekoliko mjeseci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju