Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svakih 15 minuta jedna žena biva zlostavljana bilo da se radi o fizičkom, psihičkom ili seksualnom nasilju, a u Hrvatskoj su u zadnjih deset godina nasilni partneri ubili 300 žena, rečeno je u utorak na konferenciji HDZ-a u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


"Čak 35 posto žena u svijetu je doživjelo jedan od oblika nasilja, tj. jedna od tri žene je bila zlostavljanja na jedan od navedena tri načina, a kada govorimo o trgovini ljudi žene su najčešće one kojima se trguje", naglasila je članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac.

Vezani članci Ilustracija Eksplozijom plina pokušao ubiti kćer i sina, smrću prijetio i supruzi: ''Već je nožem prerezao crijevo plinske boce i uzeo upaljač...'' Ilustracija Zločin bez kazne: ''Zlostavljač može biti čak i financijski nagrađen za nasilje nad ženom i djecom''

"Radi se o velikoj brojci koja bi nam trebala otvoriti oči i uši da možemo djelovati kao društvo, ali prvenstveno da se može djelovati kroz sustav", dodala je.

ALARMATNO Četiri djevojke iz okolice Splita prodane kao seksualne robinje

Istaknula je da je nasilje o kojem se manje govori, ali je sve prisutnije, ekonomsko nasilje, što znači da su žene za isti posao u odnosu na muškarce potplaćene.

Rimac je upozorila da je ono u društvu itekako prisutno te da utječe na razvoj obitelji, društva i na svaku ženu pojedinačno. Stoga smatra da se u društvu mora više govoriti o tom problemu i da "moramo biti jači kada govorimo o zlostavljanim ženama i mehanizmima kojima možemo spriječiti zlostavljanje u društvu i na taj način promijeniti crnu sliku, tj. statistiku".

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine Margareta Mađerić naglasila je da je potrebna što hitnija ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji, tj. Istambulske konvencije.

Stoga su pozvali ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić da u što kraćem vremenskom roku pripremi Konvenciju za ratifikaciju. "Ta Konvencija će biti prvi obvezujući dokument koji prepoznaje nasilje u obitelji i nad ženama kao temeljno kršenje ljudskih prava", rekla je Mađerić, dodavši da ona ujedno ukazuje na važnost medija u prepoznavanju, prijavljivanju i sprječavanju obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama.

Navela je da se u HDZ-u zalažu za izmjene i dopune kaznenog zakona u primjeni od prošle godine, tj. da se nasilje u obitelji vrati iz prekršajne u kaznenu sferu. Također, ocijenila je da novi obiteljski zakon dodatno viktimizira žene koje su žrtve obiteljskog nasilja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju