Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki tjedan, nova afera

'Varga je velemajstor u zloporabi položaja i ovlasti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz HDZ-a su u utorak optužili ministra zdravlja Sinišu Vargu za novi sukob interesa i zloporabu položaja i ovlasti jer je kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) 2013. godine po vlastitom odabiru i bez natječaja, po cijeni od 175.000 kuna, poslao pet djelatnika HZZO-a na poslijediplomski privatni studij menadžmenta kojem je on član upravnog odbora.

Varga je samome sebi uputio na školovanje pet djelatnika po kriteriju političkog nepotizma i svom osobnom afinitetu, i to platio iz zdravstvenog proračuna, ustvrdio je član HDZ-ova Odbora za zdravstvo Pavo Kostopeč na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Andrej Plenković Propucavanje Turudićeva automobila Plenković: ''Neki pucaju, a neki viču''

Za to je potrošio 175.000 kuna, a radi se o novcu hrvatskih građana kojim se moglo obaviti niz pregleda i pretraga pacijenata s lista čekanja, koje sada Ministarstvo zdravlja pokušava kozmetički smanjiti nekakvim "Programom plus", ustvrdio je Kostopeč. Po njegovim riječima, liste čekanja i dalje rastu, a Ministarstvo ih ne želi pokazati javnosti.

Privatni poslijediplomski studij "Leadership and Management of Health Services" nalazi se pri Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar", a Varga je od 2003. član njegova Upravnog odbora i predavač.

VIDEO Opet Varga: Novi gaf ministra, spašavao ga premijer

Kostopeč tvrdi da je Varga 2013. godine, dok je bio na čelu HZZO-a, na taj studij poslao djelatnike Zavoda - Dubravku Pezelj Dulibu, Sandru Orešić, Andreu Rožić Dizdar, Tatjanu Bekić i glasnogovornika HZZO-a Nenada Korkuta.

Član HDZ-ova Odbora za zdravstvo nazvao je to još jednim sukobom interesa "najneuspješnijeg ministra zdravlja i velemajstora u zloporabi položaja i ovlasti". No, unatoč svim aferama, Varga je još uvijek ministar, rekao je Kostopeč i prozvao premijera Zorana Milanovića da objasni koji je to njihov zajednički interes.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić upozorio je da zdravstvena administracija nema artikuliran razvojni plan za financijsku održivost zdravstvenog sustava, a propale su, kaže, sve zdravstvene reforme koje je u zadnje tri godine poduzela vladajuća koalicija.

Liste čekanja se samo administrativno smanjuju, nema efekta od sanacije bolnica, u što je utrošeno 3,3 milijarde kuna, masterplan bolnica ne funkcionira, a hrvatsko zdravstvo po kvaliteti i dostupnosti zdravstvene zaštite palo je za četiri mjesta na ljestvici europskih zemalja, istaknuo je.

Ćorušić je upozorio da će HZZO, po HDZ-ovim izračunima, ako nastavi ovim ritmom, na kraju godine imati dug prema dobavljačima i bolnicama od 2,35 milijardi kuna.

"Upozoravam ministra da se nitko nema pravo igrati s onim što su hrvatski građani stvarali 50 godina. Pogotovo ne Varga, koji vodi sustav u krivom smjeru. Ostaje nejasno je li mu cilj privatizacija sustava javnog zdravstva ili njegova nedostupnost pacijentima", rekao je.

Ćorušić je podsjetio da se vlast već tri godine nije uspjela dogovoriti o budućnosti Klaićeve bolnice i Imunološkog zavoda, te ustvrdio da Varga namjerava u zdravstvenoj administraciji zaposliti još 200 ljudi "po partijskoj podobnosti".

Istaknuo je kako to nije fer u izbornoj godini, a one koji se natječu za ta mjesta pozvao da razmisle hoće li ih prihvatiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene