Obavijesti Pretražite Navigacija
Nisu za umanjivanje ničijih prava

HDZ o referendumu o ćirilici: 'Poštujemo odluku Ustavnog suda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Pitanje referenduma nikada se ne bi niti otvorilo da aktualna vlast nije ignorirala članak 8. i protuzakonito postavljala dvojezične ploče u Gradu Vukovaru', naglašava HDZ.

HDZ je u utorak priopćio kako poštuje odluku Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio predloženo referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o dvojezičnosti, ističući kako nisu za umanjivanje bilo čijih prava, ali će i dalje inzistirati na poštivanju cijeloga Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, čiji je sastavni dio i članak 8., na koji se, kažu, osvrnuo i Ustavni sud u svojoj odluci.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Predsjedništvo HDZ-a Plenković kaže da ima bitnijih stvari od Barbarića i plinske afere: ''Skrivate izvješće o rejtingu'' Glasovanje u Saboru - 3 Nova ideja iz oporbe Hoće li Plenkovićevi partneri podržati ideju o pobačaju u Ustavu? "Hrvatska neće biti Poljska"

REFERENDUM O ĆIRILICI: Ustavni sud se vodio temeljnim hrvatskim ustavnim vrijednostima

'Pitanje referenduma nikada se ne bi niti otvorilo da aktualna vlast nije ignorirala članak 8. i protuzakonito postavljala dvojezične ploče u Gradu Vukovaru', naglašava HDZ u priopćenju i još jednom traži da se Vlada, ali i predsjednik RH Ivo Josipović 'napokon očituju o nepoštivanju članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Grada Vukovara'.

'Njihovo kontinuirano oglušivanje i pokušaj da se taj problem prikrije potvrda je ispravnosti stajališta HDZ-a', stoji u priopćenju HDZ-a kojeg je potpisala glasnogovornica Dajana Antonija Bebek.

Člankom 8, na koji se HDZ višekratno pozivao, propisano je da se odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i posebnih zakona kojima se uređuju manjinska prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Ustavni sud odlučio: Referenduma o ćirilici neće biti

Proglasivši referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o ćirilici neustavnim, Ustavni sud je vukovarskom gradskom vijeću naložio da u roku od godine dana riješi pitanje dvojezičnih ploča. Gradsko vijeće mora propisati u kojim bi se vukovarskim četvrtima dvojezični natpisi trebali postaviti, uvažavajući istodobno 'potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara', stoji u odluci Ustavnog suda.

Istodobno, Ustavni sud Vladu je obvezao da u roku od godinu dana uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu.

Do donošenja izmjena i dopuna tog zakona, nadležna državna tijela neće provoditi taj zakon na području Grada Vukovara uporabom prisilnih mjera, navodi se, između ostaloga, u odluci Ustavnog suda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene