Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Komentar profesorice ustavnog prava

REFERENDUM O ĆIRILICI: Ustavni sud se vodio temeljnim hrvatskim ustavnim vrijednostima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donoseći odluku o neustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici Ustavni sud se vodio i posebno naglašavao temeljne vrijednosti hrvatskog Ustava, smatra profesorica ustavnog prava Sanja Barić.

"Odluka je utemeljena na osnovnim ustavnim vrijednostima i cijelo vrijeme je naglašavana činjenica da su to pluralizam, prava nacionalnih manjina, tolerancija, dijalog, ali najvažnije od svega prihvaćanje ustavnih vrijednosti čak i onda kada nismo zadovoljni ishodom", smatra profesorica ustavnog prava Sanja Barić, koja naglašava da je riječ o jednoj od rijetkih odluka donesenih zbog krajnjeg "nelegitimnog cilja".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Ustavni sud odlučio: Zoran Milanović ne može biti premijer Izbore ne dovode u pitanje Pročitajte cijelo upozorenje Zoranu Milanoviću koje je objavio Ustavni sud

Dodala je i da je u obrazloženju odluke primjetan do sada nezapamćeni odraz pijeteta i razumijevanja prema žiteljima Vukovara, organizacijskom odboru i svima koji su podržali referendum, jer im se Ustavni sud u jednom dijelu obratio vrlo ljudski i emotivno, ističući da razumiju stradanje, ali istovremeno naglašavajući da su ustavne vrijednosti nešto što zaslužuje dijalog.

Građanska inicijativa Stožer: 'Anketno pitanje o ćirilici je nekorektno'

Ističe i da je vrlo važan zaključak da se jedno pismo ne može smatrati simbolom stradanja jer je ono univerzalna civilizacijska tekovina čovječanstva, ali i identitet hrvatske ustavne države. "I latinica i ćirilica su identiteti naše hrvatske ustavnosti, ne srpske ili neke tuđe, već dio našeg identiteta", dodala je.

"Poručili su da u zahtjevima za raspisivanje referenduma nema opravdanog, racionalnog cilja, unatoč tome što je ljudima u Vukovaru teško do mjere koju nitko drugi ne može razumjeti. No, postupci koje su radili išli su do granice neustavnosti i rušenja Ustava države za koju su se borili. Ustavni sud im je to poručio s nježnošću koja je gotovo neviđena, pokazali su ne samo zrelost nego i da potpuno shvaćaju o čemu se radi jer su na najblaži način rekli nešto što je vrlo ružno", zaključila je Barić.

Evo reakcije iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Kazala je i da se nada da Ustavni sud, zbog današnje odluke, neće preuzeti ulogu krivca već da će se problem riješiti na jedinom mogućem mjestu - vukovarskom gradskom vijeću.

Na pitanje da prokomentira odluku da svaki budući zahtjev za referendumom treba biti potkrijepljen i tvrdnjama zašto za njim postoji potreba, Barić je kazala da Ustavni sud na taj način pokušava popuniti rupe u zakonodavstvu o referendumu koje je "katastrofično manjkavo".

"Ustavni sud daje upute o nečemu što bi trebalo pisati u zakonu", kazala je Barić.

Dodala je i da je važna poruka Ustavnog suda da svaka namjera nije legitimna ili Ustavom dozvoljena, jer "postoje određeni ciljevi koji nisu legitimni već iracionalni i Ustavom nedozvoljeni".

Ustavni sud proglasio je danas referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o ćirilici neustavnim, a vukovarskom gradskom vijeću naložio da u roku od godine dana riješi pitanje dvojezičnih ploča.

Istodobno, Ustavni je sud obvezao i Vladu da u godinu dana od objave ove odluke u Narodnim novinama uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona. Do donošenja izmjena i dopuna tog zakona, nadležna državna tijela neće provoditi taj zakon na području Grada Vukovara uporabom prisilnih mjera, navodi se, između ostaloga, u odluci Ustavnog suda. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene