Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vukovar bez dvojezičnih ploča

Ustavni sud: Referenduma o ćirilici NEĆE biti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud je odlučio da se, u narednih godinu dana, dok se ne izmjeni Zakon o jeziku i pismu nacionalnih manjina, na području Vukovara on neće ni prisilno provoditi pa se dvojezične ploče ne trebaju postavljati.

Ustavni je sud u utorak donio odluku da se referendum o ćirilici neće održati.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora" Miroslav Šeparović Zbog interesa javnosti Ustavni sud objavio dokumente sa sjednice na kojoj se odlučivalo o Milanovićevoj kandidaturi

Ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja zatražio je Hrvatski sabor. Rok za donošenje ocjene bio je 30 dana, a sud je zaključio kako pitanje Građanske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nije u skladu s Ustavom te da se temeljem njega ne može raspisati referendum.

Referendumom se tražilo da se dvojezični natpisi postavljaju u sredinima u kojima ima najmanje 50 posto plus jedan manjinskog stanovništva. Stožer je prikupio više od 576 tisuća potpisa građana, a akcija je uslijedila nakon što su u Vukovaru prošle godine na sve državne institucije postavljeni dvojezični natpisi; na latinici i ćirilici.

Mnogi su već unaprijed upozoravili kako se referendumskim pitanjem krše prava koja su manjinama zajamčena Ustavom.

'Ja ne znam na koju nogu ste se danas ustali da bi to mogli reći'

Osim što je odbio referendumsko pitanje, Ustavni sud je naložio Gradskom vijeću Vukovara da u roku od godine dana od objave ove odluke, propiše i uredi koje manjine i u kojim dijelovima grada imaju službeno pravo na upotrebu svojeg jezika i pisma.

Vladi RH je ustavni sud naložio da u roku od godinu dana treba uputiti u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojem će se urediti pravni mehanizam za sankcioniranje onih lokalnih samouprava koje opstruiraju zakon.

I na kraju, ono što će svima u Vukovaru dati na vremenu, u tih godinu dana, dok se ne provedu izmjene Zakona, neće biti niti njegove prisilne provedbe na području Vukovara.

Stožer je ranije najavio da će, ukoliko Ustavni sud referendumsko pitanje oko dvojezičnosti proglasi neustavnim, zaštitu svojih prava potražiti na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene