Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novoizabrani zastupnik romske i još 11 nacionalnih manjina Nazif Memedi potpisao je danas, uz potporu Mreže romskih udruga, sporazum s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, kojim Sanadera podupire kao mandatara za sastavljanje nove vlade.


Sanader je, nakon potpisivanja sporazuma u stranačkoj središnjici, Memediju čestitao kao prvom zastupniku Romu, a potpisani sporazum ocijenio je logičnim nastavkom politike HDZ-ove vlade prema nacionalnim manjinama.

Vezani članci Branko Bačić Bačić nakon sastanka vladajućih: "Dario Hrebak je na sastanku raspravljao o HGK i zadovoljan je" Američki predsjednik, Joe Biden Biden kratko i jasno o ukidanju sankcija Iranu: ''To nije moguće''

Naglasio je da Memedi nije iznosio nikakve financijske zahtjeve u apsolutnom iznosu, nego da je Vladi čestitao i zahvalio na činjenici da je značajno povećala iznose za Rome, iako u Saboru nije bilo Roma zastupnika.

>> DIP: HDZ u dijaspori osvojio 81,92% glasova

>> Mesić čestitao Sanaderu, primio i Milanovića

Sanader je kazao i da je njegova vlada ispoštovala sve što je HDZ dogovorio s manjinama, te izrazio žaljenje zbog odluke bošnjačkog zastupnika Šemse Tankovića, koji je, kaže Sanader, "zbog zahtjeva koji je u neskladu s Ustavom, odlučio podržati SDP".

Naglasio je, međutim, da su Tankoviću HDZ-ova vrata i dalje otvorena, te da očekuje kako će bošnjački zastupnik podržati HDZ-ovu vladu, kada bude formirana.

Na potpisivanju sporazuma u središnjici HDZ-a bili su i čelnici 22 romske udruge, okupljenih u Mrežu romskih udruga, koji su na sinoćnjem sastanku utvrdili da Romi u poslijeizbornoj kombinatorici trebaju podržati HDZ.

Memedi je objasnio da od HDZ-a očekuje nastavak provedbe Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana za provođenje strategije "Desetljeće Roma".

Očekuje da će obećano intenzivnije provođenje tih dokumenata, uz veća proračunska izdvajanja za Rome, u sljedeće četiri godine životni standard Roma povećati za 70 posto.

S HDZ-om je, kaže, dogovorio rješavanje stambenog pitanja,
zapošljavanje i obrazovanje Roma.

Upitan što će napraviti ako novu vladu uspije okupiti SDP, Memedi je rekao: "Sinoć smo raspravljali do dva ujutro i odlučili - ako izgubimo, gubimo zajedno, a ako pobijedimo, pobjeđujemo zajedno".