Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potpisali su u Zagrebu sporazum o suradnji dviju sestrinskih stranaka na afirmaciji BiH kao cjelovite države s euroatlantskom perspektivom i osiguranim pravima Hrvata kao konstitutivnog naroda.


Dvije stranke u Sporazumu ističu da će kroz forume Europske pučke stranke, čije su članice, promicati ustavnu jednakopravnost svih triju naroda u BiH, kao i svih građana te države. Jadranka Kosor je, nakon potpisivanja sporazuma, podsjetila da se i u dosadašnjem radu zauzimala za jasnu perspektivu BiH na putu u NATO i EU.

Vezani članci SIPA uhitila sumnjivca, ilustracija Uhićen direktor najveće farmaceutske tvrtke u susjednoj zemlji Milorad Dodik - 1 Dodik: "Putin i Milanović razumiju što se zbiva u BiH, svi drugi su neprijatelji"

Najavila je da će se krajem tjedna ponovno okupiti članice EPP-a, u Sarajevu gdje će im domaćin biti SDA Sulejmana Tihića. Kazala je da će to okupljanje iskoristiti i za razgovor s drugim hrvatskim strankama u BiH te za ugovaranje skorašnje zajedničke sjednice vlada Hrvatske i BiH.

Čović je, pak, današnje potpisivanje sporazuma dviju stranaka ocijenio 'posebnim danom za HDZ BiH', koji je usporedio s osnivanjem stranke prije 20 godina. 'Iako je naizgled kratak i skroman, ovim smo sporazumom otvorili novu stranicu za Hrvate u BiH, posebno zbog izbora. Vjerujemo da HDZ BiH mora uvjerljivo dobiti te izbore, kako bismo sjeli s ostalim narodima i dogovorili ustavna rješenja', rekao je.

Čović je objasnio i da je dogovor SDP-a i HDZ-a o ustavnim promjenama u Hrvatskoj njegova stranka pozdravila jer 'ne želi biti nikakva prepreka Hrvatskoj na putu ka EU, zato što to otvara i vrata za BiH'. Ocijenio je da su se tim dogovorom stranke izdigle iznad dnevnopolitičkih interesa te da je 'i SDP pokazao kako konačno otvara novu stranicu prema BiH'. Naglasio je da BiH mora biti partner Hrvatskoj na regionalnoj razini. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju