Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izrazio je u srijedu zadovoljstvo razgovorom s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, ističući nužnost dijaloga svih institucija u pronalaženju rješenja za izlazak iz krize.


"Važno je pokrenuti razgovore, uspostaviti dijalog, a mi smo iznijeli i temelje svoga programa, odnosno ono za što vjerujemo da je nužan preduvjet za izlazak iz krize", rekao je Vulin novinarima nakon sastanka.

Vezani članci Zagreb: Predsjednica Grabar-Kitarović u pratnji supruga Jakova glasala na EU izborima (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Predsjednica u pratnji supruga Jakova glasala: "To su izbori za vas, izađite, dajte svoj glas" Mislav Bago razgovara s Predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Predsjednica Mislavu Bagi otkrila je li joj žao druženja sa Zdravkom Mamićem: "Nije ih bilo toliko koliko ljudi govore"

Dodao je kako se HDSSB složio s ocjenom Grabar-Kitarović da je u Hrvatskoj danas, nažalost, prevelika podijeljenost u društvu. "Trebamo zajedno raditi da to tako više ne bude", rekao je.

HDSSB je u razgovoru s predsjednicom istaknuo poljoprivredu, temeljnu odrednicu razvoja Slavonije, Baranje Srijema i Podravine. Iznimno nam je važno da dobijemo kvalitetnu strategiju hrvatske poljoprivrede koju danas nemamo, rekao je Vulin.

Sindikati hvale Kolindu, a odnos s Milanovićem nazvali su 'anomalijom'

Druga tema razgovora bio je administrativni preustroj Hrvatske, a Vulin je ocijenio kako ni mnogo bogatije države od Hrvatske ne mogu financijski izdržati ovoliko jedinica lokalne samouprave.

To ne znači ukidanje županija ni dijeljenje Hrvatske, nego njihovo okrupnjavanje i na taj način jačanje ljudskih i financijskih kapaciteta, dodao je čelnik HDSSB-a.

Napomenuo je da uz to sve ide i decentralizacija kako se više ne bi iz centralne blagajne raspolagalo s više od 92 posto javnih financijskih sredstava, kao što je bilo dosad. Vulin je potvrdio da Grabar-Kitarović ima njihovu potporu u zahtjevu za održavanje zajedničke sjednice s Vladom.

"Hrvatska treba postati zreliji, ozbiljni sustav u kojem nikome neće naškoditi dijalog, razgovor između institucija države, kao što je i ovaj današnji predsjednice s parlamentarnim strankama. Više glava više zna", objasnio je, dodajući kako to što je razgovor bio kratak ne znači da nije imao smisla.

"Sigurno da ne očekujemo da će se u pola sata riješiti stvari na operativnoj razini, dovoljno je iznijeti za što se mi zalažamo i čuti stav predsjednice", istaknuo je, dodajući da HDSSB poštuje institucije te se zato i odazvao pozivu predsjednice Republike.

Novinare je zanimalo i stajalište HDSSB-a o proslavi 20. obljetnice "Oluje". Vulin smatra da bi se ona trebala održati u Kninu, a istaknuo je da ima i drugih važnih datuma iz hrvatske povijesti i Domovinskog rata koji se mogu obilježiti mimohodom u Zagrebu.

Na sastanku su bili i saborski zastupnici HDSSB-a Ivan Drmić i Josip Salapić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook