Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O braku, komunizmu...

Evo što su biskupi poručili vjernicima uoči izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski biskupi poručili su vjernicima povodom parlamentarnih izbora 11. rujna da upoznaju programe kandidata, osobito gospodarske, te da obrate pozornost na to kako pojedine političke opcije namjeravaju nastaviti proces obrazovne reforme i demokratizacije društva, te se suočiti s komunističkom prošlošću.

Hrvatski biskupi poručili su u četvrtak vjernicima, u povodu parlamentarnih izbora 11. rujna, da upoznaju programe kandidata, osobito gospodarske, te da obrate pozornost na to kako pojedine političke opcije namjeravaju nastaviti proces obrazovne reforme i demokratizacije društva, te se suočiti s komunističkom prošlošću.

Pročitajte i ovo Mons. Dražen Kutleša Dražen Kutleša Novi zagrebački nadbiskup prvi put se pojavio u javnosti: Bozaniću zahvalio posebnim poklonom Sastanak Vlade i HBK-a raspravili aktualne teme Hrvatska odlučno stoji uz ukrajinski narod: Sastali se Vlada i HBK

Gospodarenje morem, šumama i poljoprivrednim dobrima

"Izbori zastupnika za Hrvatski sabor važan su događaj koji utječe na našu osobnu, obiteljsku, političku, kulturalnu i gospodarsku stvarnost. Za vjernike, izaći na izbore i osobno preuzeti odgovornost za nosive vrijednosti, općedruštveni boljitak i daljnji razvoj demokracije u hrvatskome društvu, nije samo građanska dužnost, nego i izražaj kršćanske odgovornosti i istinskoga domoljublja", stoji u priopćenju Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Poručuju da je od iznimne važnosti upoznati izborne programe onih koji se kandidiraju, osobito one gospodarske koje se odnose na gospodarenje morem, šumama i poljoprivrednim dobrima. Valja također uočiti i podupirati one koji očituju spremnost stvoriti preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, te tako zaustave socijalno raslojavanje i osiromašenje građana, a osobito iseljavanje mladih ljudi i obitelji iz Hrvatske.

Zaštita braka kao zajednice muškarca i žene

"Pozvani smo naročito dati povjerenje onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, te promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom. Potaknuti nedavnom raspravom o obrazovnoj reformi smatramo da je posebice važno uočiti u kojemu smjeru pojedine političke opcije namjeravaju nastavati taj proces. Jer, o tome će ovisiti i budući odgoj i vrijednosni sustav naše djece", poručuju biskupi.

Važno je, napominju, također vidjeti kako pojedine političke stranke, koalicije ili nezavisne liste namjeravaju provoditi daljnju demokratizaciju društva, najprije promjenom izbornoga zakona i razvojem civilnoga društva na načelima pluralnosti i vjerske slobode.

Suočavanje s komunističkom prošlošću

U svjetlu dugogodišnjih sprječavanja da se procesuiraju zlodjela komunističke diktature, važno je prepoznati kako se pojedine političke opcije namjeravaju suočiti s komunističkom prošlošću. "Guranje 'pod tepih' takvih tema stvara još veće podjele u društvu. Crkvi je stalo da se rasvijetli cjelovita istina, jer samo tada može se uspostaviti kultura dijaloga kao preduvjet i polazište jačanja nacionalnoga zajedništva", poručuju iz HBK.

Sve stranačke i nezavisne kandidate mole da u predizbornome nadmetanju sačuvaju osobno dostojanstvo, te snagom argumenata nastoje pridobiti povjerenje ljudi, dok medijskim djelatnicima poručuju da svoje poslanje ispune s visokim standardima profesionalnosti te pruže dostatne i jasne informacije o izbornim programima i kandidatima za budući saziv Hrvatskoga sabora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene