Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haški sud: Ispitan još jedan hrvatski novinar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinar Večernjeg lista Davor Ivanković, u pratnji odvjetnika Hrvoja Ladana, ispitan je u Uredu Haškog suda (ICTY) u svojstvu osumnjičenika zbog navodnog nepoštivanja suda, dok novinari Slobodne Dalmacije Jasna Babić i Siniša Pavić nisu saslušani jer istražitelji Haškog suda nisu prihvatili Jadranku Sloković kao njihovu odvjetnicu, uz obrazloženje da je u sukobu interesa.

Uz njih troje, još je sedam hrvatskih novinara osumnjičeno za
nepoštivanje suda jer su objavili dodatak optužnice protiv Ante
Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača u vrijeme kada je taj dodatak imao oznaku povjerljivosti.

Pročitajte i ovo Zdravko Strižić nakon kratke i teške bolesti Preminuo novinar Zdravko Strižić Ilustracija Sramotno ponašanje Muškarac u Dalmaciji napao novinarku za vrijeme snimanja: Pokušala pozvati policiju pa ju udario po ruci

Nakon saslušanja Davora Ivankovića, koje je trajalo skoro tri sata, njegov odvjetnik je izjavio da je "razgovor obavljen vrlo korektno i temeljito".

"Oni su tome pristupili vrlo ozbiljno. Razgovor je vođen vrlo
korektno, ali bilo je to jedno obimno, detaljno ispitivanje", kazao je Ladan.

On smatra da njegov klijent "ni na koji način nije prekršio pravila Haškog suda".

"Uvjeren sam da smo ovim razgovorom to uspjeli i dokazati", dodao je. Nada se, kako je kazao, pozitivnom ishodu za svog klijenta i sve ostale novinare.

Jasna Babić i Siniša Pavić u Ured Haškog suda morat će se ponovo pojaviti jer su istražitelji odlučili ne prihvatiti Sloković kao njihovu odvjetnicu jer je u spomenutom predmetu zastupala generala Čermaka, zaključivši da je zbog toga "u sukobu interesa".

"Mogu samo reći da Haški sud ima vrlo rastezljive kriterije, jer se Čedo Prodanović, koji je također bio angažiran na tom predmetu, u listopadu kao odvjetnik pojavio na saslušanju glavnog urednika Slobodne Dalmacije Mladena Plešea", kazala je Sloković. 

Za petak je najavljeno saslušanje novinarke Jutarnjeg lista Snježane Pavić i kolumniste tih dnevnih novina Ivana Zvobimira Čička.

Desetero novinara sumnjiči se za nepoštivanje suda jer su objavili imena sedam visokih vojnih i političkih dužnosnika, bivših i sadašnjih, koji su u dodatku optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača navedeni kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

Imena je prvi u svibnju ove godine objavio HTV dok je Slobodna Dalmacija prva objavila sadržaj tajnog dodatka. Raspravno vijeće Haškog suda u predmetu Gotovina je, nakon upozorenja novinarima da bi mogli snositi posljedice, odlučilo pokrenuti istragu o okolnostima pod kojima je u HTV-ovu Dnevniku 28. svibnja objavljen sadržaj povjerljivog dodatka optužnice.

Samo nekoliko dana kasnije, s tog je dokumenta skinuta oznaka povjerljivosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene