Korisnici mobitela trebali bi obratiti pažnju na novu vrstu sofisticirane prijevare.


Prevarantski SMS na koji upozorava HAKOM (Foto: HAKOM)
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti je objavio upozorenje na novi pokušaj zlouporabe elektroničkih komunikacija i prijevare korisnika na način da se personaliziranom SMS porukom poziva korisnike da uzvrate poziv.

HAKOM je zaprimio obavijest o novoj vrsti prijevare, a prevaranti, koji upućuju SMS poruke s inozemnog broja, prvi put koriste i osobne podatke korisnika, kako bi ih privukli da nazovu određeni broj te tako stvore nekontrolirane troškove na svojim računima.

Korisnici, koji su meta takvih pokušaja prijevare, dobivaju SMS poruku iz inozemstva, koja glasi na njihovo ime, sa sadržajem „zdravo [Ime] [Prezime] nazovi me molim te [nepoznati inozemni broj]“. Konkretno, za ovaj pokušaj prijevare pozivni broj je bio iz Senegala, ali je moguće da takva prijevara nije ograničena samo na tu afričku zemlju.

HAKOM još jednom upozorava sve korisnike da budu oprezni kada dobiju poziv ili poruku s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodni brojevi, te da prije nego uzvrate poziv ili poruku, provjere broj sa svojim operatorom.