Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaklada Ana Rukavina

Gužva na Danu otvorenih srca: Mnogi se upisali u registar darivatelja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Danu otvorenih srca koji je u sjećanje na novinarku Anu Rukavinu organizirala Zaklada koja nosi njezino ime - bila je poprilična gužva. Mnogi su odlučili postati dio registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

U Zakladu Ana Rukavina i Sandra Kucelj je danas došla srca otvorenog za pomoć drugima. 'Vidjela sam preko televizije reklamu i onda sam odlučila da dođem', kazala je.

Pozivu su se odazvali brojni građani, među njima najviše je bilo mladih. 'Mene to ništa ne osiromašuje, a nekome može poboljšati i obogatiti njegov život', kazao je Luka Matok.

Pročitajte i ovo Darivanje matičnih stanica na Korzu - 2 Zaklada Ana Rukavina "Puno ljudi čeka u redu": U hvalevrijednoj akciji građani se okupili da bi pomogli malenoj Riti Slika nije dostupna Organizira Zaklada Ana Rukavina U Brezovici akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Dio registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica postalo je više od 40.000 građana. Pokaže li pretraživanje da mogu nekome pomoći, primit će poziv. 'I onda se vrši poziv je li pristaje, je li je zdrav i ponovna dotipizacija da je 100 posto sigurno da je on podudaran', kazala je Marija Rukavina.

Evo kako možete i vi postati darivatelji Zaklade Ana rukavina

Ako jest, matične stanice mogu se izdvojiti iz koštane srži pod anestezijom ili iz krvotoka, što traje četiri sata. 'Većina matične stanice daje iz krvotoka, s tim da u njihovo mjesto se pošalje određen broj injekcija koje on par dana prima kod svog liječnika da doslovno potjera te matične stanice iz koštane srži u krvotok', kazala je Rukavina.

Stanice tada odlaze osobi kojoj su potrebne, bilo gdje u svijetu. 37 hrvatskih građana već je nekome dalo nadu za novi život. Iz Zaklade pozivaju građane, do četrdeset godina, koji to još nisu učinili da daju uzorak svoje krvi. Možda baš oni u sebi nose stanice koje nekome mogu spasiti život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene