Boris Vujčić, guverner HNB-a
Boris Vujčić, guverner HNB-a Foto: DNEVNIK.hr

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić upozorio je da postoji mogućnost i da se nekim dužnicima rate kredita povećaju za 10 ili čak 20 posto. No, taj je scenarij zasad malo vjerojatan, dodao je Vujčić.


Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, odgovarajući na pitanje o balonu na tržištu nekretnina i šansama da on pukne kazao je kako je nekretninski balon još uvijek u razmjerno ranoj fazi nastanka.

Vezani članci Boris Vujčić Vujčić o novcu u hrvatskim bankama i poskupljenjima: "Jedna cijena koja je stvarno porasla, a to je iskustvo i drugih zemalja, jest cijena kave" Premijer Andrej Plenković Plenković očekuje pobjedu Vatrenih: ''Vidi se da protivnici nemaju više samo respekt već i malo straha''

"Cijene stambenih nekretnina tek su nedavno nadmašile razinu iz 2008. godine i još uvijek su blago iznad razina koje su utemeljene na ekonomskim fundamentima. Ali stupanj precijenjenosti se povećao u pandemiji i nastavlja rasti. U mjeri u kojoj se kupovine financiraju kreditima, HNB može djelovati kroz regulaciju uvjeta odobravanja kredita.

Razborite politike kreditiranja važne su jer pridonose stabilnosti tržišta i financijskog sustava kao i zaštiti samih dužnika čak i ako ne mogu same zaustaviti napuhivanje cjenovnog balona. Velik dio ovog razgovora posvećen je inflaciji i očekivanjima u pogledu rasta kamatnih stopa.

Taj će preokret najvjerojatnije biti polagan, ali ne može se potpuno isključiti mogućnost da stope rastu brže. Stoga i dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni za još uvijek ipak malo vjerojatan scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto", upozorio je Vujčić u razgovoru za Novi list.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju