Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

30. OBLJETNICA POGIBIJE

Sin Blage Zadre prisjetio se njegovih posljednjih riječi: "Ponudio sam mu pancirku. Rekao je da ju njegovi vojnici ne nose pa neće ni on"

Aktualno Galerija 30. obljetnica pogiblje Blage Zadre - 1 30. obljetnica pogiblje Blage Zadre - 1 Foto: DNEVNIK.hr 30. obljetnica pogiblje Blage Zadre - 2 30. obljetnica pogiblje Blage Zadre - 2 Foto: DNEVNIK.hr 30. obljetnica pogiblje Blage Zadre - 3 30. obljetnica pogiblje Blage Zadre - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Zadro Tomislav Zadro Foto: DNEVNIK.hr +0 Željko Kačmar Galerija 1/5 >>
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i podno spomen poprsja na Trpinjskoj cesti u subotu je obilježena 30. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre, ratnog zapovjednika obrane toga dijela Vukovara.

Prije 30 godina svoj je život na oltar Domovine hrabro položio Blago Zadro, jedan od najvećih heroja Domovinskog rata i simbola otpora ratnog Vukovara. Njemu u čast - obitelj, suborci i prijatelji - položili su vijence i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Obitelj, prijatelji i suborci danas su položili vijence i zapalili svijeće. Prisjetili su se velikog borca, pravog zapovjednika, junaka koji je živio Hrvatsku, a na žalost nije ju dočekao slobodnu.

"Dobili smo dojavu da je probijena Vinogradska ulica, da su ušli Srbi, Četnici s tenkovima i pješadijom on je automatski krenuo. Ponudio sam mu pancirku, nažalost nije ju uzeo, rekao je da je njegovi vojnici ne nose, da neće ni on, to su bile posljednje riječi od oca kojih se sjećam", rekao je sin Blage Zadre, Tomislav Zadro.

Suborac Željko Kačmar, rekao je da je Blago bio "čovjek koji je vodio ljude". "Uvijek je vikao za mnom. Nikad nije čekao da suborci idu ispred. Tako je i na današnji dan završio pod neprijateljskim mecima", dodao je.

"Izgubili smo jednog velikog čovjeka i velikog zapovjednika, istinskog zapovjednika koji nije sjedio negdje u pozadini i zapovijedao nego koji je vodio svoju vojsku. Nažalost, ostali smo bez njega i tu je počeo lagano da ide prema kraju", izjavio je suborac Tomislav Josić.

Njegov sin otkrio je koja mu je bila "taktika". "Svi kažu uvijek je pazio da ne idu skupa dva brata, iz iste obitelji, da se sačuva bar netko iz obitelji da ostane", naveo je.

Inspiracija i usmjerenje

Uz članove obitelji generala Blage Zadre, suborce i prijatelje, obljetnici su nazočili izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike brigadni general Željko Živanović, predsjednika Hrvatskog sabora Nikola Mažar, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, saborski zastupnici, predstavnici MUP-a te pripadnici Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao je u prigodnom govoru na Trpinjskoj cesti na zajedništvo rekavši kako je Blago Zadro inspiracija svim članovima Vlade i usmjerenje na koji način se nositi s izazovima.

"Na današnji se dan sjećamo svih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote ili dijelove tijela za slobodu koju danas uživamo. Vladi Republike Hrvatske žrtva Blage Zadre i žrtva svih hrvatskih branitelja je inspiracija i usmjerenje na koji način promišljati, prepoznavati i donositi odluke", rekao je ministar Medved.

Poručio je i kako život Blage Zadre mora biti primjer svima kako živjeti i voljeti domovinu.

"Nama je i danas jedan od najvećih prioriteta pronaći naše nestale. Još uvijek nažalost tragamo za 1858 nestalih osoba iz Domovinskog rata", kazao je Medved ocijenivši kako je, kada se sagleda proteklih 30 godina samostalnosti, Hrvatska realizirala većinu svojih strateških ciljeva.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić ustvrdio je kako je Blago Zadro bio istinski heroj i junak Domovinskog rata o kojem će se pričati i za stotinu godina.

"Katolička smo zemlja i moramo vjerovati u nadgrobni život i da ćemo se sresti sa svim onim prijateljima kojih više nema. Kako ćemo im pogledati u oči i što ćemo im reći kako smo dozvolili da je sve ono što su oni sanjali i željeli otišlo u nekom pogrešnom smjeru", kazao je Josić izrazivši nadu kako će budući naraštaji uspjeti napraviti državu kakvu su željeli poginuli hrvatski branitelji.

"Za sada nemamo takvu državu", ustvrdio je Josić.

U prigodnom programu sudjelovali su učenici vukovarske osnovne škole koja nosi ime Blage Zadre. Tijekom komemorativne svečanosti najboljem polazniku 29. naraštaja Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro", bojniku Goranu Mikulecu uručena je plaketa Grada Vukovara, a u ime Grada Vukovara dodijelila mu je supruga Blage Zadre, Kata Zadro. Uz plaketu, Goran Mikulec dobio je i novčanu nagradu od 5.000 kuna koji je bojnik Mikulec odlučio donirati šesteročlanoj obitelji razvodnika Vjekoslava Redla.

Pročitajte i ovo Kata Zadro Obilježavanje u Vukovaru Obljetnica smrti Blage Zadre u jeku političkih svađa, udovica vukovarskog heroja poručila: "Složna braća kuću grade, najlakše je razarati"

Pročitajte i ovo Obilježavanje godišnjice smrti Blage Zadre (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jedan od najvećih junaka Svi su se došli pokloniti heroju Trpinjske ceste: ''Blago Zadro je bio nešto posebno. Bio je vođa kakav se više nikad neće roditi'''

Osim na grobu Blage Zadre, izaslanstva su vijence položila i svijeću zapalila i na grobu bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar koji je također poginuo na današnji dan 1991. u Vukovaru, a pokopan je također na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Misa zadušnica za generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale vukovarske branitelje služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju.

General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara kod Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene