Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Psihijatri pod opsadom

Gubici radnih mjesta izazvali depresiju i pokušaje suicida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na osječkom se području drastično povećala potražnja za psihijatrijskim ležajem, što mnogi povezuju s velikim valom otkaza koji je početkom godine zahvatio to područje. Gubitak radnih mjesta izazvao je opću depresiju, čak i pokušaje suicida.

Mnogi se, međutim, srame tražiti usluge psihijatra, pa su prepušteni sami sebi, jer u nas ne postoje tzv. 'krizni stožeri' za psihološku i socijalnu pomoć te podršku ljudima koji su ostali bez posla. Kuverta s neželjenim sadržajem - otkaz ugovora o radu, noćna je mora svakog radnika. Stanje koje ne bi poželjeli ni najgorem neprijatelju, kaže Miroslav Levaković. 'Jedno nezadovoljstvo znači, ja sam manje vrijedan član ove zajednice, a potom se to moje stanje počne prenositi na obitelj', rekao je Levaković. Gubitak posla mnogima je okidač za psihološki slom. Kako vratiti kredite, školovati djecu, plaćati režije? U bezizlaznoj situaciji su već mnogi potražili pomoć psihijatra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Seksali se na prozorskoj dasci... prolaznici oduševljeno pljeskali! Slika nije dostupna Psovke pomažu u oslobađanju od stresa na poslu

'Ta osoba dolazi u situaciju da se njegov psihički aparat više ne može snaći i onda dolazi do pucanja, do psihičkog sloma', rekao je dr. Nikola Mandić, psihijatar. Dok mnogi žale uz 'čašicu' i čekaju poziv s burze rada, Miroslav je osnovao Udrugu nezaposlenih kojima traži posao. Ubrzo su od nezaposlenih postali - prezaposleni. 'Morate biti optimistični, ne samo sjediti u kući i čekati rješenje', kaže Levaković.

Bili su u blatu, ali su doslovno iz blata pokrenuli posao. Zasadili su voćnjak. I to je početak, stoga iz svog primjera Miroslav savjetuje i druge: 'Prihvatite posao koji god se nudi, nijedan posao nije loš, osim kriminala. I bolje je s jednog posla tražiti drugo, nego ga tražiti od kuće.' Prošlog mjeseca u Osijeku je podijeljeno 1.500 otkaza. Najavljeni su novi. Na osječkoj psihijatriji očekuju povećanje pacijenata za 10 posto.

'Najviše je kod takvih izražena tjeskoba, nemir, stres, depresija, pa čak i pokušaj samoubojstva', rekao je dr. Mandić. Većina stručnjaka se slaže da je najbolja pomoć program zbrinjavanja, prekvalifikacija i reprogram vraćanja kredita. Svaka je mjera, međutim, uzaludna, ako depresija nadvlada optimizam.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene