Obavijesti Video Pretražite Navigacija

GSV: Samo gradnjom vrtića i jaslica može se poboljšati demografska slika Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijalni partneri podržali su konačni Prijedloga zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, no upozorili su da se bez gradnje novih vrtića i jaslica demografska slika Hrvatske neće poboljšati.

Zakon predviđa u prvih šest mjeseci po rođenju djeteta rodiljni dopust, a drugih šest mjeseci on postaje roditeljski dopust koji se može fleksibilno koristiti do 8. godine djetetovog života i to u nekoliko navrata. 

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Zakonom se, među ostalim, potiču očevi na korištenje dijela roditeljskog dopusta. Također je produžena i mogućnost korištenja dopusta za roditelje koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju do 8. godine djetetovog života.

To su korisne izmjene, ali one neće riješiti "demografsku depresiju" Hrvatske, rekao je sindikalni predstavnik u GSV-u Vilim Ribić dodajući da se u rješavanje tog problema treba uključiti lokalna zajednica.

Treba naći način da se pritisnu jedinice lokalne samouprave kako bi se po pitanju gradnje vrtića počele ponašati "nacionalno odgovorno".

Na sjednici GSV-a zaključeno je da se teme kao što su gradnja vrtića, rad škola u jednoj smjeni i slične stave na dnevne redove županijskih GSV-ova.

Država teško može pronaći mehanizme za obvezivanje jedinica lokalne uprave i samouprave na gradnju vrtića, no slažemo se da se mora pojačati sustav "infrastrukture za svaku mladu obitelj" kako bi roditelji znali gdje će ostaviti djecu, rekla je potpredsjednica Vlade i potpredsjednica GSV-a Jadranka Kosor.

Osvrćući se na konačni prijedlog Zakona o doprinosima koji bi trebao na snagu stupiti 1. siječnja iduće godine, predstavnik poslodavaca Đuro Popijač je ocijenio kako on donosi niz dobrih pomaka.

Još se ne govori o stopama doprinosa, ali neka od rješenja pomoći će u pomaku radno socijalnih odnosa prema fleksibilnijem načinu rada, rekao je Popijač pojašnjavajući kako je velika novina mogućnost da se doprinosi za nepuno radno vrijeme uplaćuju proporcionalno provedenom vremenu.

Zbog oslobađanja doprinosa za zdravstveno, motivira se zapošljavanje pripravnika, rekao je Popijač.

Dodao je kako se sa sindikatima još spore oko "oslobađanja prostora" kako bi se i umirovljenici mogli uključiti u proces rada na poslodavcu prihvatljiv način.

Po ocjeni potpredsjednice Kosor Zakon o doprinosima važan je instrument u borbi protiv sive ekonomije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene