Obavijesti Video Pretražite Navigacija

GSV jednoglasan oko zabrane pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) danas je jednoglasno podržalo Prijedlog zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji bi trebao stupiti na snagu za oko pola godine.

Prema tom prijedlogu, pušenje će se zabraniti na svim javnim mjestima, osim u za tu namjenu definiranim i strogo odvojenim prostorijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijerka zadovoljna raspravom 'Posebno sam zadovoljna dijelom u kojem sam i ja sudjelovala' Slika nije dostupna Utemeljena na zloporabama 'Odluka Gospodarsko-socijalnog vijeća je rezultat ucjene'

Predstavnik poslodavaca u GSV-u Đuro Popijač rekao je da se u tom smislu još moraju jasno definirati neka pravila, kako ne bi bilo dvojbi.

Pojasnio je kako još treba riješiti tehničke nedoumice oko definiranja prostora u kojima se mogu reklamirati duhanski proizvodi, odrediti se prema tome može li se na stadionima pušiti ili ne, obzirom da je riječ o otvorenom prostoru i slično. Također se treba odrediti prema pušenju u okviru psihijatrijskih ustanova.

GSV je danas podupro i paket zdravstvenih zakona, koji će stupiti na snagu na dan ulaska Hrvatske u EU.

Potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor rekla je kako je u te zakone ušla i odredba koja, primjerice, kod Zakona o liječništvu definira da je za obavljanje liječničke djelatnosti potrebno znanje hrvatskog jezika, zbog komunikacije s pacijentima.

Sindikalni predstavnici u GSV-u upozorili su da su uvjeti koje naši liječnici i zdravstveno osoblje trebaju zadovoljiti puno stroži nego u brojnim zemljama iz kojih bi nam strana radna snaga mogla doći.

Sindikalni predstavnik u GSV-u Vilim Ribić, govoreći o prijedlogu Zakona o javno-privatnom partnerstvu, zatražio je da se unese odredba o javnoj objavi ugovora koji se odnose na javno-privatno partnerstvo.

U vezi Prijedloga zakona o javnoj nabavi iznio je primjedbu da naručitelj ne može na javnom natječaju uzeti ponudu natjecatelja koji je sudjelovao u pripremi javne ponude.

Prijedlogom zakona o općem upravnom postupku, koji je danas jednoglasno prihvaćen, trebalo bi se značajno unaprijediti upravni postupak koji je dosad bio pun kočnica i dubioza.

Jadranka Kosor novinarima je rekla kako o Zakonu o radu  danas nije bilo riječi, no ponovila je da će se on mijenjati samo u dijelu usklađivanja s pravnom stečevinom EU.

Za nedavno paljenje Prijedloga ZOR-a na konferenciji za novinare Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Ribić je rekao da je time predsjednica SSSH-a Ana Knežević htjela pokazati kako je "upaljač bolje koristiti za paljenje ZOR-a, nego cigarete".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene